Staat ontkalken bij jou ook altijd laag op je lijstje? Bij mij stond het helemaal onderaan, want ik had geen zin om te boenen en schrobben om de kalk ervan af of eruit te krijgen. De laatste jaren heb ik het idee dat bij ons in Rijswijk het water harder is geworden, wat resulteert in vaker ontkalken. Echt, ik heb er een broertje dood aan! Gelukkig weet ik al een aantal jaren dat ontkalken met azijn je leven een stuk aangenamer maakt. Dus vandaag deel ik vijftien dingen die ik ontkalk met azijn.

Azijn kun je op een heleboel manieren gebruiken in en om het huis, bijvoorbeeld om je oven schoon te maken, maar vandaag ga ik het alleen over ontkalken hebben.

Hoe gebruik je azijn als ontkalker

Bij voorkeur wordt azijn verdund met bijvoorbeeld water of afwasmiddel, omdat het bijtende eigenschappen heeft. Zeker als je rubberen en plastic dingen wilt ontkalken moet je dit goed onthouden. Nu is het niet zo dat als je het één keertje niet verdund hebt, het rubber gelijk is aangetast. Maar je kunt er beter vanaf het begin aan wennen om het te verdunnen. Kunnen er ook geen problemen ontstaan. De verhoudingen variëren behoorlijk maar ½ azijn aangelengd met ½ verdunmiddel heeft de voorkeur. Oh ja, ik gebruik meestal schoonmaakazijn maar je kunt ook natuurazijn gebruiken.

Zelf doe ik het vaak op gevoel, dus bijvoorbeeld voor onze eierkoker is de verhouding 2/3 azijn 1/3 water omdat het alleen uit metaal bestaat. De douchekop leg ik altijd in ½ azijn en ½ kokend water.

Hoe vaak ontkalken

Dit is denk ik bij iedereen anders. Het hangt natuurlijk af van de hardheid van het water in jouw omgeving, en hoe vaak je bijvoorbeeld je eierkoker of waterkoker gebruikt. Ik heb de frequentie van ontkalken al omlaag weten te brengen door gebruik te maken van gefilterd water, dit scheelt al een heleboel kalkafzetting. Ik gebruik gefilterd water in mijn eierkoker, waterkoker en koffiezet apparaat. Hierdoor hoef ik deze apparaten maar twee keer per jaar te ontkalken, jippie!
15 dingen in huis die je kunt ontkalken met azijn, schoonmaakazijn, natuurazijn | natuurlijk schoonmaken | natural cleaning

Wat ontkalk ik met azijn

Een aantal is al de revue gepasseerd, maar ik noem ze hier nog een keer.

* Waterkoker
* Koffiezet apparaat*
* Eierkoker
* Douchekop
* Douchekraan
* Vaste kraantjes in toilet en badkamer
* Filtertje van de keukenkraan
* Bad
* Badkamertegels
* Toiletpot
* Vaatwasser
* Wasmachine
* Luchtbevochtiger
* Vazen
* Radiator waterbakjes

Zoals je ziet heb je dus geen dure ontkalkers nodig om de job gedaan te krijgen. Misschien heb je iets meer geduld nodig bij sommige, maar het scheelt je bakken met geld 😉 en ook niet onbelangrijk, azijn is wat vriendelijker voor het milieu.

* Blijkbaar wordt het afgeraden om je nespresso machine te ontkalken met azijn. Geldt dan waarschijnlijk voor alle koffie apparaten die met een zelfde soort systeem werken. Alternatief dat aangeraden wordt is citroenzuur, gelukkig ook een natuurvriendelijk alternatief. Lees meer op nespressoontkalken.nl.

Volgende week

Publiceer ik een artikel met voor en na foto’s waarin ik laat zien hoe ik mijn vaste toiletkraantje en mijn eierkoker weer kalkvrij krijg. Wil je nog meer zien laat dan een reactie achter en vertel me waar je meer details over wilt hebben. Dan komt het zeker een keer op het blog.

Waar ontkalk jij je apparatuur mee? Heb je azijn al eens als ontkalker gebruikt, wat vond je ervan?

Volg Hoemaakjedat op social media en mis daardoor geen enkele (huishoudelijke) tip meer.