Niet kunnen slapen omdat je hoofd maar doorgaat, bij ieder probleem je willen voorbereiden op elk scenario mogelijk, doe iets goed of doe het niet. Deze drie onderwerpen hebben mij jaren bezig gehouden en tijdens een gesprek laatst met een vriendin realiseerde ik mij dat ik hier nog zelden last van heb. Ik moet nu zelfs moeite doen om me voor te stellen hoe het was.

Slapen doe ik nu als een baby en iets goed doen is veranderd in gewoon doen. Ik zie wel waar het schip strandt. Bij problemen kijk ik op dat moment wat ik er aan kan doen. Als ik niks kan doen laat ik het rusten. Mijn leven voelt nu een stuk vrijer en ik krijg veel meer gedaan. Hoe ik dit voor elkaar heb gekregen? Dat ga ik je nu vertellen, misschien heb je er wat aan.

Eindelijk heerlijk slapen

In slaap vallen was altijd een drama. Het leek altijd of juist op dat moment, alles nog even de revue wilde passeren. Hoe mijn dag was geweest, had ik mijn taken wel goed gedaan, wat moet ik allemaal nog doen, hoe los ik dit op, hoe bereid ik me voor als dit misschien gebeurt? En nog honderden vragen zoals deze. Ik werd soms echt gek van mezelf (en mijn man soms ook 😉).

Terwijl ik lag te draaien en zuchten, lag mijn man altijd prinsheerlijk te slapen. Soms werd ik zelfs boos op hem, niet dat het hielp maar ik was dan zo gefrustreerd. Geregeld vroeg ik hem hoe hij met alles wat er speelde in ons leven zomaar kon slapen. Steevast gaf hij hetzelfde antwoord: “ik kan er op dit moment toch niets aan veranderen”. Ik hoorde wat hij zei maar ik begreep toen eigenlijk niet wat hij bedoelde.

Na de zoveelste keer gefrustreerd uitvallen naar hem omdat hij wel kon slapen en ik niet, was hij het zat. Het licht ging aan en hij vroeg: “wat zit je op dit moment dwars?”. Ik vertelde mijn ‘probleem’, waarop hij vroeg: “kun je dat op dit moment veranderen?” Nee, dat kan ik niet! “Laat het dan los en ga slapen.” Hij stelde voor om voortaan deze vraag aan mezelf te stellen net zo lang totdat het vanzelf ging.

Het heeft wel een paar maanden geduurd om me dit eigen te maken, maar het is één van de belangrijkste dingen in mijn leven die ik heb geleerd en nog steeds (gelukkig) incidenteel toepas. Dingen die ik moet onthouden of nog moet doen schrijf ik op in mijn agenda zodat ook daarmee mijn hoofd lekker leeg blijft.

3 tips voor zorgeloos leven en slapen | onbezorgd leven

Problemen oplossen als ze er zijn

Achter ieder ding de mogelijke problemen of obstakels ontdekken, herken je dit? Ik was de koningin van ‘stel dat…’. En bij iedere ‘stel dat’, zocht ik een oplossing, uren en uren kon ik hier mee bezig zijn. Om eigenlijk altijd tot de ontdekking te komen dat het toch anders gebeurde of helemaal niet gebeurde 😏. Al die tijd letterlijk verspild, hoe suf ben je dan eigenlijk bezig.

Deze minder goede eigenschap was wat lastiger om af te leren. Nou ja, eigenlijk was het afleren niet zo moeilijk maar erachter komen hoe suf dit eigenlijk is duurde behoorlijk lang. Want op het moment dat ik door kreeg dat ik eigenlijk heel veel tijd verspilde aan het proberen in de toekomst te kijken, was de knop vrij makkelijk uit te zetten. Voor het geval jij het ook niet weet: je kunt niet in de toekomst kijken! Dus waarom blijf je het toch proberen? Problemen hoef je alleen op te lossen als ze er daadwerkelijk zijn.

Nu hoor ik je denken: ‘maar wat als het probleem niet in een keer op te lossen is?’ Pak het dan stukje voor stukje aan en laat het rusten als je er op dat moment niks mee kan. Waar het om gaat is dat je problemen alleen aanpakt als het nodig is en niet dat je de problemen al bij voorbaat gaat bedenken. Echt geloof me, het loopt altijd anders dan jij had bedacht. Gebruik die tijd voor leuke en/of constructieve dingen.

Gewoon doen

Er waren zoveel dingen die ik wilde doen en ondernemen maar uiteindelijk deed ik heel weinig of niets. Door fysieke beperkingen kon ik heel weinig maar soms gebruikte ik dit ook als excuus. Want als ik dat ging doen en het zou me niet lukken wat zullen mensen daar van zeggen/denken? Waarom zou ik dat doen als het me waarschijnlijk niks brengt omdat ik niet goed genoeg ben? Een greep uit de excuses die ik gebruikte om vooral niet te starten met iets.

Mooi voorbeeld dat iemand ooit tegen mij zei: “met alles wat jij hebt meegemaakt kun je zoveel mensen helpen door erover te schrijven.” Dus vol enthousiasme besloot ik dit tien jaar geleden te doen. Ik kwam niet verder dan één hoofdstuk. Ja, je leest het goed: ik wilde gelijk een heel boek schrijven. Toen ik mijn hoofdstuk terug las dacht ik: jeetje wat amateuristisch. Dat wil toch niemand lezen! Ik heb geen letter meer getypt.

Na jaren zelfreflectie en de nodige therapie kwam ik erachter dat ik eigenlijk niet wilde falen, perfect wilde zijn (zodat ik bij mensen zou opvallen) en bovenal wilde ik laten zien dat ik bestond. Helaas heb ik hiervoor geen mooie one-liner of inzicht om als tip aan jou te geven. Ik kan alleen delen wat de knop bij mij heeft omgezet. Sinds mijn hartinfarct eind 2015 en de diagnose MCD (waar ik meer over vertel in mijn 50 days) wil ik alles uit het leven halen wat er in zit. Geen spijt hebben omdat ik dingen NIET heb gedaan. Resultaat is dat ik nu met heel veel plezier bijna dagelijks schrijf, ik allerlei nieuwe dingen maak en probeer, genietend en lerend van alle momenten.

Alleen nog genieten

Genieten van de stilte in mijn hoofd op de momenten dat ik dat wil. In die stiltes krijg ik inspiratie en ideeën, die daarvoor door alle ruis, niet door konden komen.

Problemen los ik alleen op als ze er daadwerkelijk zijn en het lijkt alsof er daardoor ook minder ontstaan. Met deze vrije uurtjes creëer ik nieuwe blogs, mini-gidsen en nog veel meer.

Ik voel me vrij om te ademen, te leven, te genieten en om te vallen en weer op te staan. Het leven is wat je er zelf van maakt! Dus kies vandaag nog voor jezelf. Stel de vragen aan jezelf en laat het los. Het kost je doorzettingsvermogen en wat soul searching, maar ook dit kan jij bereiken.

Misschien ben je er nu nog niet klaar voor, ook dat geeft niets. Sla dit bericht op in je favorieten en lees het nog eens een andere keer. Of deel het bericht met iemand die deze tips kan gebruiken.

Herkenbaar of niet? Laat het me weten!