De laatste twee weken lijkt het alsof we bad vibes in ons huis hebben. Eerst begeeft onze Miele wasmachine het, die nog maar 13 jaar oud was. Miele wasmachines moeten toch minstens 18 jaar meegaan? En gisteren heeft de vaatwasser er na 6 jaar gebruik ook de brui aan gegeven. De vaatwasser was toen niet zo’n duur modelletje dus dat zal ongetwijfeld de levensduur hebben bepaald. Maar ja dan zit je ineens met een volle vaatwasser met vuile vaat en nog ongeveer 2 druppeltjes Dreft. Dan zit er dus niets anders op dan gelijk maar homemade afwasmiddel te maken.

De laatste tijd maak ik weer regelmatig gebruik van afwasmiddel omdat ik dagelijks mijn nieuwe Bosch keukenmachine gebruik (soms zelfs meerdere keren per dag 😉 ) en ik gelijk de onderdelen na gebruik afwas. De keus om voor homemade afwasmiddel te gaan is omdat ik op deze manier precies weet wat de ingrediënten zijn – en deze zijn in ieder geval ecovriendelijk.

Homemade afwasmiddel

Uit de honderden recepten te vinden via Pinterest heb ik uiteindelijk voor een versie met vloeibare Castille zeep gekozen. Laatst heb ik eindelijk een grote fles Bronner Castille zeep aangeschaft voor dit soort recepten. Al wordt in het originele recept ook nog een stuk Castille zeep gebruikt, wat je eerst moet raspen en verwarmen enzovoort. Heb ik er voor gekozen gewoon alles met de vloeibare versie te doen. De vuile vaat kon ik niet te lang laten wachten 😉 , toch?

Ingrediënten

* 1 ¼ cups gekookt water
* ½ cup vloeibare Castille zeep – met of zonder geurtje (kun je hier online kopen)
In het originele recept wordt ¼ cup geraspte Castille zeep en ¼ cup vloeibare Castille zeep gebruikt.
* 1 eetlepel schoonmaaksoda (koop bij de supermarkt of online)
* 10 – 30 druppels essentiële olie -optioneel; ik gebruik 20 dr. sinaasappel en 10 dr. tea tree (kun je bij Holland & Barrett of hier online kopen)

Instructies

* Meng de schoonmaaksoda met gekookt water – hierdoor lost het gelijk goed op.
* Voeg de vloeibare Castille zeep toe – roer dit rustig door elkaar.
* Laat het afwasmiddel afkoelen, daarna voeg je de druppels essentiële olie toe.
* Giet het afwasmiddel in een zeepdispenser of hergebruik je afwasmiddelfles.
* Gebruik wanneer nodig.

De zeep mix blijft op deze manier heel waterig. Wil je een wat dikkere gelachtig afwasmiddel houdt je dan aan het originele recept en voeg dan de zeep rasp toe aan het kokende water. Roer goed door totdat alle rasp is gesmolten. Als het te dik wordt kun je een klein beetje warm water toevoegen, even stevig schudden en het zal weer vloeibaarder zijn.
Maak je eigen afwasmiddel

Ik kies de volgende keer voor het originele recept want doordat het nu zo waterig is ga je er erg snel doorheen 🙁 .

Naast de geraspte Castille zeep wordt de dikte ook mede bepaald door de hoeveelheid schoonmaaksoda in het afwasmiddel, dus pas de hoeveelheid aan, voor de door jou gewenste dikte. De temperatuur in de keuken is ook een bepalende factor voor de dikte van het afwasmiddel.

Gebruik en eerste indruk

Ik was altijd met een nat keukensponsje waar ik het afwasmiddel op spuit – in plaats van een gootsteen of teil gevuld met water en afwasmiddel. Ook al weet ik dat het op deze manier meer water kost, vind ik dit zelf de prettigste manier, omdat ik altijd mijn vaat nog met schoon water afspoel. Dan kan ik het namelijk gewoon laten drogen, zonder dat ik me druk hoef te maken over achterblijvend afwasmiddel residu of smaak 🙂 .

Wanneer je dit afwasmiddel op de spons gebruikt zal het schuimen – mits je niet te veel water erbij laat komen – maar als je het in een teil water spuit zal het niet schuimen. Is dit erg? Beide methode heb ik uitgeprobeerd en mijn ervaring is dat de vaat met beide methoden goed schoon wordt. Het was in de eerste instantie raar om in niet schuimend water af te wassen maar het resultaat vind ik belangrijker en dat was goed.

Goed  nieuws!

Inmiddels ben ik weer de trotse bezitter van een nieuwe vaatwasser die door Coolblue al de volgende ochtend werd afgeleverd en geïnstalleerd phew… Mocht je op zoek zijn naar een goede en betaalbare vaatwasser, wij kozen voor de Beko DFN26220W volgens de consumentenbond de beste koop!

Heb jij wel eens je eigen afwasmiddel gemaakt? Of heb je een goed recept wat wij kunnen maken en reviewen? Laat het ons hieronder weten of via Facebook, Instagram of Twitter. Vindt je het een leuk recept pin onze foto dan op Pinterestbord zodat je vrienden en volgers het ook kunnen uitproberen.