In veel Amerikaanse recepten voor diy schoonmaakmiddelen moet je schoonmaaksoda `washing soda’ gebruiken. Nu stond ik op het punt om mijn eerste diy vaatwastabletten te maken maar ik had geen schoonmaaksoda in huis. Voordat ik naar de winkel rende ben ik eerst eens gaan neuzen op Pinterest en ja hoor blijkt het super simpel om gewoon zelf schoonmaaksoda te maken van baking soda. Laat ik daar nu genoeg van in huis hebben. Dus gelijk maar aan de slag. Met dank aan de uitleg op livingalmostnaturally.com

Baking soda ombakken naar schoonmaaksoda, stap voor stap

Zelfgemaakte schoonmaaksoda in bakblik

  1. Verwarm je oven op 200 graden
  2. Neem een ondiepe ovenschaal, pan die geschikt is voor de oven of als je veel tegelijkertijd wil maken de bakplaat.
  3. Vul de bodem met een laag baking soda van maximaal 2,5 cm
  4. Bak de baking soda ongeveer 45-60 minuten. Er kan een rare geur vanaf komen maar dat komt door het proces wat plaatsvind
  5. De textuur wordt korreliger en ziet er grauwer uit dan baking soda. Zodra dit gebeurt is, is je schoonmaaksoda klaar
  6. Bewaar het in een goed afgesloten pot voorzien van een label, zodat je niet later per ongeluk schoonmaaksoda pakt in plaats van baking soda.

Wil je weten wat nou precies het verschil is tussen schoonmaaksoda en baking soda kijk dan op huisvlijt.com voor een uitgebreide uitleg.

Het was een leuke en leerzame excercitie maar de volgende keer zorg ik er wel voor dat ik een zak schoonmaaksoda bij de hand heb 😉 . Want je kan natuurlijk ook overdrijven met alles zelf doen 😛 .