Waarom van balkon naar ‘moes’ balkon

Wegens gezondheidsredenen zit/lig ik al een paar maanden op de bank. Wat doe je dan? Nieuwsgierig als ik ben hing ik heel wat uurtjes rond op het internet. Totdat ik Pinterest ontdekte en er weer een hele nieuwe wereld voor mij openging. Al 5 jaar kijk ik met lede ogen naar het balkon, wat nodig schoongemaakt moet worden 😉 en waar heel veel ruimte is voor veel planten. Na maanden inspiratie opdoen heb ik nu de stoute schoenen aangetrokken, mede door de moestuintjes van Albert Heijn en het advies van mijn arts dat ik zo gezond mogelijk moet eten.
Voor en na foto's van moes balkonEen aantal zaailingen sloeg zo goed aan dat ik me enigszins gedwongen voelde om ze een eerlijke kans te geven. Dus op naar de website van de Xenos om daar een paar grote plastic bakken te bestellen. Want ja ik had inmiddels ook allerlei YouTube filmpjes gevonden hoe je plantenbakken kunt maken waarbij je niet iedere dag water hoeft te geven. Mijn motto is ‘gemak dient de mens’, dus ik ben aan de slag gegaan. Hoe ik dit gedaan heb, daar wijd ik wellicht een andere keer een blog aan, dus mocht je het willen weten laat dan een reactie achter, zodat we het op de blogagenda kunnen zetten.

Uitdagingen ‘moes’ balkon

Een balkon 7 hoog op het zuidwesten brengt wat uitdagingen met zich mee. Wanneer het waait hebben de plantjes het zwaar te verduren en het is ook altijd iets koeler. Daarbij komt: hoe hoger de zon aan de hemel staat, des te minder zonlicht de plantjes direct bereikt. Maar pietje ongeduld die ik ben, zette ik enthousiast alle zaailingen zodra ze ongeveer 5 cm hoog waren, direct buiten in de bak. Ik had verzonnen dat ik met 3 bakken wilde beginnen omdat een aantal flatbewoners mij al had gewaarschuwd dat planten lastig overleven op de hoek waar ons balkon zit. Dus ik wilde rustig aan beginnen.

Wat staat er in de bakken

Augurk, watermeloen, cherrytomaatjes, basilicum, broccoli, sperziebonen, marrokaanse munt, peterselie, rozemarijn, lavendel, viooltjes, komkommer, courgette, rucola, rode bieten, doperwten, andijvie, spinazie, wortels en een potje bamboe (Pleioblastus auricomus) voor geluk natuurlijk (volgens feng shui).

De eerste week

Al snel kwam ik erachter dat de zaailingen het zwaar te verduren hadden met de wind en de kou. Omdat de bakken binnenzetten geen optie was, heb ik met gehalveerde plastic flessen minikastjes gecreëerd zodat ze meer bescherming hadden tegen de wind en de kou. Helaas was het al te laat voor de komkommers en augurk. Wellicht een idee voor volgend jaar om een kleine kas op het balkon te plaatsen.

Iedere maand schrijf ik een update met daarin de status van de plantjes, mijn ervaringen en leermomentjes die er zeker zullen zijn.

Hebben jullie ook een balkontuin of leuke tips die ik kan uitproberen laat ze hieronder achter of laat het ons weten via onze Facebookpagina.