Balkontuinieren ga ik steeds leuker vinden 🙂 . Na een korte periode van verwaarlozing in de maand mei had ik me voorgenomen om mijn plantjes meer aandacht te geven. Dus iedere dag trouw de flessen vullen, de plantjes controleren en natuurlijk aan de slag met het ‘nasty’ ongedierte. Omdat ik niet veel verstand heb van balkontuinieren zocht ik weer veelvuldig op Pinterest naar handige tips en advies over wanneer en hoe je moet oogsten, ongediertebestrijding en nog veel meer.

Balkontuinieren en ‘nasty’ ongedierte

In de vorige post over het moesbalkon kon je al lezen dat ik last had van wat destructief ongedierte. Vooral mijn tomaten en broccoli werden door ongedierte geteisterd. Op de tomatenplant zaten een soort luisachtige groene beestjes en hele kleine zwarte diertjes. De broccoliplant had last van hele kleine rupsachtige diertjes. Na 2 keer met onderstaand middel te bespuiten is het moesbalkon inmiddels ongedierte vrij 😉 .

Recept biologisch bestrijdingsmiddel

* 1 ui
* 1 knoflook bol
* scheutje groene zeep
* ca. 500 ml goed afsluitbare pot
* kokend heet water

Snij de ui en knoflook in grove stukken, gooi alles in de pot en giet er kokend heet water over tot alles onderstaat. Als laatste een scheut groene zeep. Laat dit een nacht staan en giet aftreksel door een zeef in een plantenspuit (zie onze Fb post hierover).
Het goedje is een beetje plakkerig en het stinkt ongelooflijk hahaha….

Tip: spuit met de wind mee anders stink jezelf de hele dag. Al doende leer je….

Wat staat er nu op het balkon

Op dit moment staan er 2 cherrytomaat planten, waarvan 1 gekocht met tomaatjes eraan. Ik kon namelijk niet langer wachten 😉 . De zelf opgekweekte cherry tomaatplant heeft nu een paar ieniemienie groene tomaatjes en nog meer gele bloemetjes, zo gaaf om te zien.

De courgetteplant heeft iedere keer mooie gele bloemen maar helaas nog geen courgette te bekennen. Nu schijn je mannetjes- en vrouwtjesbloemen te hebben en alleen uit de vrouwtjes ontspruiten dus de courgettes. Je herkent de vrouwtjes omdat ze dan een verdikking achter de bloem hebben zitten. Blijkbaar heb ik tot nu alleen maar mannetjes want ik kan nog nergens een verdikking ontdekken L. Ik hou hoop want er zitten nog steeds een boel knoppen in dus we gaan het zien.

Verder heb ik nog wat kruidenplanten gekocht zoals tijm, basilicum (de zaailingen hebben het namelijk niet overleefd) en oregano. De aardbeienplant staat heerlijk groen te zijn maar er is geen bloem of aardbei meer te bekennen. Beide muntplanten, de peterselie en bieslook groeien heerlijk door. Leuk zijn de bloemen in de bieslook, al heb ik inmiddels begrepen dat daardoor de bieslook wat taai wordt. Dus ik knip binnenkort alles af om nog een tweede groei te bevorderen met weer sappige bieslook.

Tip: knip je knoppen uit je kruidenplanten voordat er zich bloemen ontwikkelen.

Balkontuinieren met groenten en fruit

Wanneer er namelijk bloemen in komen kan dit de smaak drastisch veranderen. Ook kan de plant een beetje taai worden. Zoals ik vergeten was op tijd te doen: pluk of knip een stukje van je kruidenplant af en proef dit. Vind je het nog lekker dan gewoon gebruiken zou ik zeggen. Anders gewoon maar van de bloemen genieten en daarna (bij meerjarige planten) helemaal kortwieken.

Mijn eerste echte oogst

Eindelijk dan voor mij het meest bevredigende gedeelte van het balkontuinieren, de oogst. Zo gaaf om  ‘s ochtends je balkon op te lopen en vast te stellen dat het eindelijk tijd is om wat te oogsten. Een handje cherrytomaatjes (heerlijk om tussendoor te snacken), 8 worteltjes en een heleboel kruiden. De kruiden groeien harder dan ik nodig heb dus die oogst ik; wat je daar allemaal mee kunt vertel ik in latere blogs en op onze Fbpagina.
Munt kan ik bijna elke dag wel knippen want dat groeit zo snel en het is zo lekker in je glaasje water of voor een lekkere muntthee.

Sla recyclenLeuk balkontuinieren projectje

Wist je dat je bepaalde groenten kan ‘recyclen`? Mijn nieuwsgierigheid was in ieder geval gewekt dus ik heb het meteen uitgeprobeerd met een krop romaine sla. Deze manier van recyclen neemt wat tijd in beslag dus over een poosje komt er een veel uitgebreidere blog over groenten recyclen.

Hoe gaat het met jullie groenten of kruiden in de tuin of balkon? Wat is jullie favoriet? We horen graag van jullie. Vergeet niet onze Fbpagina te liken om meer korte tips over balkontuinieren en andere tips op je tijdlijn te ontvangen.