Het is natuurlijk leuk dat je nu alles weet over steriliseren, maar waar maak je eigenlijk natuurlijke verzorgingsproducten mee. Daar ga ik je vandaag van alles over vertellen. Welke accessoires en apparatuur zijn nodig en handig om te hebben. Het andere deel, de ingrediënten, komen volgende week aan bod.

Kan ik gelijk beginnen

Ja zeker! Ik ben ook begonnen met wat ik al in mijn keukenkastjes had staan. Zeker als je niet van plan bent om heel vaak zelf dingen te maken is het handig om gewoon te kijken wat je al hebt. Of creatief te worden, want waar ik een glazen kom gebruik kun je natuurlijk ook voor aardewerk kiezen als je dat wel hebt. Lees goed de beschrijving van hoe je iets maakt en kijk dan in je keukenkastje wat jij hebt dat je daarvoor kan gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld iets moet smelten in kokend water is het natuurlijk niet handig om daar een plastic kom voor te gebruiken ;-).

Ik heb zelf maar een paar dingen speciaal aangeschaft voor dit doel, maar lange tijd deed ik het gewoon met wat ik al in huis had. Dus dat kan jij ook doen!

Accessoires in de keuken

Dit zijn de accessoires die ik gebruik en die al standaard in mijn keuken aanwezig waren.
Eén kleine en één grote glazen kom, zeef, plastic mengkom, spatels, theelepels, maat-cups en lepels, handmixer, pyrex maatbeker, kleine en grote trechters, theedoeken, rasp, weegschaal, hapjespan, oude lege groenten en jampotjes. De potjes had ik niet standaard in de keuken maar inmiddels bewaar ik alle lege potjes mits de opening wijd genoeg is.

Welke accessoires en apparatuur heb je nodig wanneer je begint met zelfgemaakte verzorgingsproducten?Extra accessoires

Met mijn gezondheid is het vaak lastig om lang achter elkaar te staan. Dus toen ik een keukenmachine aanschafte voor mijn Green Happiness avontuur, sloeg ik twee vliegen in één klap. Ga jij vaker zelf dingen maken dan kan ik je dit zeker aanraden. Ik kan nu de ingrediënten in de keukenmachine gooien, aanzetten en gaan zitten of andere dingen doen. Dit maakt het allemaal een stuk makkelijker en handiger om grotere hoeveelheden te maken. Want als je éénmaal begint dan is het leuk om het te delen met de mensen om je heen ;-).

Ook ben ik heel blij met mijn extra pyrex maatbeker (niet gekocht, maar gekregen) omdat ik deze specifiek gebruik voor recepten met bijenwas. Bijenwas in grote hoeveelheden g(qua verhouding) gebruikt – zoals bij lippenbalsem – is nogal lastig te verwijderen. Daarom kies ik voor de extra maatbeker. Ik bewaar deze na gebruik in een plastic zak (stofvrij) en de volgende keer smelt het weer mee. Als je handige aluminium bakjes kan vinden is dat ook een optie.

Wat heb ik speciaal gekocht

Een wecktang zodat ik mijn gesteriliseerde potjes uit de pan of oven kan halen zonder mijn handen te branden en trechter met grote vulmond, die is handig voor het schoon vullen van de potten. Ik heb het geprobeerd met een gewone vleestang maar ik vond het teveel gepiel en het viel ook geregeld. Hierdoor was het al niet meer steriel. Niet handig dus!

Ook koop ik soms leuke flesjes en potjes zodat ik mijn maaksels cadeau kan geven. Vaak kan ik goed slagen bij de Xenos of Action. Mijn laatste aanschaf is kaasdoek geweest omdat dit veel fijner is om iets doorheen te zeven dan een theedoek. Deze gebruik ik voor mijn hydrolaten, extracten, kruiden/bloemenolie en nog voor mijn overheerlijke kippenbouillon 😉 .

Om het jezelf makkelijk te maken om wat kleinere flesjes, potjes te vullen is het handig om injectiespuiten aan te schaffen (apotheek). Je kan dan je product opzuigen en in het flesje spuiten. Voor grotere hoeveelheden kun je ook een garneerspuit gebruiken.

Nog op mijn wensenlijstje

Heel graag wil ik nog een grammen weegschaal aanschaffen omdat het dan makkelijker wordt om kleine hoeveelheden te maken. Een voedseldroger, zodat mijn kruiden,bloemen en fruit makkelijker en vooral sneller kunnen drogen. Als laatste eigenlijk iets kleins, een vleesthermometer zodat ik eindelijk eens aan lotions kan beginnen.

Er zijn ongetwijfeld nog veel meer dingen leuk en handig om te hebben. Maar met deze opsomming kun je in ieder geval alle recepten van het blog maken. Dat heb ik tenslotte ook gedaan ;-).

Alle producten heb ik gelinkt zodat je kan zien hoe de producten eruit zien. Mocht je via de linkjes wat kopen, dan krijg ik hier een kleine commissie voor. Dit kost jou niets extra’s en daarmee kan ik de kosten van het bloggen hopelijk ooit dekken 😉 .

Facebook live

Heb je vragen over dit artikel of over één van de andere artikelen in deze serie. Stel ze dan in de reacties, per mail of onder één van de betreffende posts in social media. Ik verzamel ze allemaal en zal bij voldoende animo in een Facebook live (tijd en datum nog nader te bepalen) antwoord geven.

1 – Terug naar de basis – steriliseren
2 – Terug naar de basis – accessoires en apparatuur
3 – Terug naar de basis – ingrediënten