Welke ingrediënten heb je nu eigenlijk nodig wanneer je zelf aan de slag gaat met zelfgemaakte verzorgingsproducten? Zijn er nog speciale accessoires die je in huis moet hebben voor de bereiding? Moet je nog voorbereidingen treffen en wat zijn die dan? De aankomende weken komt de basis aan bod, vandaag beginnen we met eigenlijk de belangrijkste: steriliseren.

Algemeen

Werk altijd op een schone werkplek! Wanneer je aan de slag gaat met natuurlijke ingrediënten zijn deze aan bederf onderhevig. Om de kans op besmetting met het één of ander te voorkomen/verkleinen is het dus héél belangrijk om met schone spullen op een schone werkplek te werken.

Er zijn meerdere methodes om te steriliseren; ik beschrijf alleen de methodes die ik zelf gebruik. Mijn zelfgemaakte verzorgingsproducten bewaar ik het liefst in glazen potjes en flesjes, omdat je deze goed kunt steriliseren en het is ook nog milieuvriendelijk ☺️.

Steriliseren

Uitkoken

Leg het glaswerk inclusief deksel (niet als die van plastic is) tien minuten in kokend heet water. Haal met een wecktang of vleestang alles eruit en zet te drogen op een schone theedoek, zorg dat niets de randjes en binnenkant van het glaswerk raakt anders kun je opnieuw beginnen. Wacht totdat alles kurkdroog is, dit kan wel even duren. Daarom gebruik ik liever het ovendrogen. Ook omdat je bij hard water van die wit opgedroogde druppels op je glas krijgt, ziet er gewoon niet zo leuk uit ☹️

Wassen en oven drogen

Was alles met heet water (eventueel met zeepsop) goed schoon en zet in een voorverwarmde oven (80°) om op te drogen. Zet de openingen naar boven en leg ook de deksels erbij. Haal alles uit de oven en laat op kamertemperatuur komen voordat je het gaat gebruiken, omdat anders sommige producten kunnen smelten 😉.

Steriliseer altijd eerst je potjes voordat je ze vult met je zelfgemaakte lotion, crème etcVaatwasser

Zet alles in de vaatwasser op een heet programma, dus vanaf 70° anders heeft het geen nut. Deze methode is het makkelijkst maar ik gebruik het zelden omdat je een heleboel water gebruikt voor maar een paar potjes. Ga je heel veel maken of draai je toch iedere dag een programma dan kan ik dit zeker aanraden.

Update 3-7-17 Magnetronsterilisator

In de reacties vertelde Maaike mij dat er ook magnetronsterilisatoren zijn. Ik had er nog nooit van gehoord – ik heb geen kinderen ;-). Maar ik ben natuurlijk gelijk gaan googlen. Deze worden dus met name gebruikt om babyflesjes te steriliseren. Wat ik kon vinden was allemaal niet heel groot, dus als je een paar kleine potjes of één maximaal twee grotere potten hebt dan kun je dit wel gebruiken. Maar als je er geen in huis hebt raad ik niet aan om er speciaal één te gaan kopen. De prijs en de capaciteit weegt niet op tegen je gewone oven of grote pan water 😉 .

Plastic steriliseren

Je begrijpt dat het meeste plastic niet tegen hoge temperaturen bestand is, daardoor wordt het steriliseren op de traditionele manieren onmogelijk. Zelfs in de vaatwasser moet je oppassen, want ik had laatst zo’n plastic reisflesje erin gezet en die kwam er niet meer bruikbaar uit!

Wat ik doe, is met zo heet mogelijk water afwassen en als je afwasmiddel hebt gebruikt goed afspoelen. Laat drogen zoals bij je bij het uitkoken doet. Wanneer het goed droog is een laagje alcohol (zo sterk mogelijk), deksel erop en schudden zodat de alcohol overal kan komen. Giet de alcohol weg en laat de alcohol vervliegen. Het is nu klaar voor gebruik.

Schoon houden

Wanneer je moeite hebt gedaan voor een natuurlijk verzorgingsproduct wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Gebruik daarom altijd een spateltje om je product op te scheppen en zorg dat er geen water bij kan komen.

Wees alert op vreemde geuren en/of kleuren en gooi het product weg als je twijfelt. Ik maak nu al een paar jaar mijn eigen producten en ik heb maar één keer iets weg moeten gooien omdat het niet meer goed was.

Tip! Maak altijd kleine hoeveelheden of maak gebruik van lang houdbare ingrediënten.

Welke ingrediënten zijn lang houdbaar? Dat lees je in het tweede deel van de reeks – terug naar de basis.

Welke methode voor steriliseren heeft jouw voorkeur?

Facebook live

Heb je vragen over dit artikel of over één van de volgende artikelen in deze serie. Stel ze dan in de reacties, per mail of onder één van de betreffende posts in social media. Ik verzamel ze allemaal en zal bij voldoende animo in een Facebook live (tijd en datum nog nader te bepalen) antwoord geven.

Doe jij al mee met de verjaardag winactie tot 13 juli 2017?

1 – Terug naar de basis – steriliseren
2 – Terug naar de basis – accessoires en apparatuur
3 – Terug naar de basis – ingrediënten