Tandpasta gebruikt iedereen, toch? Zelf gebruik ik al heel lang dr. Organic aloë Vera tandpasta naar grote tevredenheid. Maar het is de hoogste tijd dat ik deze ook vervang voor een homemade variant. In het artikel pepermuntolie werd al een recept beloofd en vorige week woensdag gaf ik al een simpel tandpasta recept met eucalyptus olie. De simpele versie heb ik al eens uitgeprobeerd en deze maakte mijn tanden zeker schoon maar de structuur van deze tandpasta vond ik niet prettig. Dus wil je makkelijk beginnen, kies dan eerst voor dat recept. Ook een grote kans dat je de ingrediënten al in huis hebt. Zelf kies ik deze keer voor een bentoniet tandpasta.

Waarom bentoniet tandpasta

Bentoniet klei wordt al van oudsher gebruikt en kan op vele manieren toegepast worden, onder andere in tandpasta. De klei werkt ontstekingsremmend en werkt goed tegen aften, parodontitis en tandvleesontstekingen. Van de laatste heb ik zelf geregeld last 😕. Een uitgebreide beschrijving kun je hier lezen. Door de klei krijgt de tandpasta meer een pasta structuur en dat heeft mijn voorkeur.

Bentoniet tandpasta recept

* 1 ½  eetlepel bentoniet klei (koop hier)
* 2 eetlepels gedistilleerd water (te koop bij de supermarkt of hier)
* 1 eetlepel kokosolie (gesmolten) (te koop bij supermarkt of hier)
* 1/3 theelepel fijn zeezout – bij gevoelige tanden kun je het zout er helemaal uitlaten of de hoeveelheid verminderen.
* 2 theelepels baking soda – je kan meer toevoegen als je kokosolie door warmte niet goed stolt, voeg dan ook een beetje meer water toe, doe dit op gevoel.
* 6-12 druppels essentiële olie – kies uit teatree, pepermunt of eucalyptus of mix deze door elkaar. Experimenteer!
* Paar druppels vloeibare stevia – als je de tandpasta wat zoeter wil hebben (optioneel). Ik heb dit zelf niet gedaan omdat ik niet van zoete tandpasta smaak hou.

Een potje of knijpflesje – een knijpflesje of navulbare tube heeft de voorkeur doordat hier geen water bij kan komen, waardoor de bentoniet tandpasta langer houdbaar blijft. Ik heb uiteindelijk toch een potje gebruikt omdat ik het niet voor elkaar kreeg de pasta in een klein knijpflesje te krijgen 🙁 . Ik heb het geprobeerd met een plastic zakje, puntje eraf en knijpen maar, helaas werkte dit voor geen meter. Heb jij hier wel een oplossing voor, laat het mij dan weten!

Homemade bentoniet tandpasta voor gezond tandvlees en gebit.Werkwijze

Eerst een heads up: bentoniet klei mag nooit in aanraking komen met metaal!  Gebruik daarom altijd een houten of keramieken lepel. Waarom dit niet mag? Het heeft te maken met het omdraaien van de positieve ionen naar negatieve ionen – door het contact met het metaal – waardoor de klei een soort van giftig wordt. Dat is slecht, dus geen metaal!

Mix het water met de klei totdat het een pasta vormt, voeg daarna alle overige ingrediënten toe. Mix alles goed door elkaar en schep de bentoniet tandpasta in het potje. Duw de pasta aan, er kunnen wat belletjes ontstaan maar die gaan vanzelf weer weg.

Gebruik bentoniet tandpasta

Als je de bentoniet tandpasta in een potje bewaart, steek dan je droge borstel erin en schep de bentoniet tandpasta erop. Je hebt er niet heel veel van nodig! Zorg er wel voor dat je tandenborstel droog is, zodat je bentoniet tandpasta langer houdbaar blijft. Bij een knijpflesje of tube, spuit je een klein dotje op je tandenborstel. Spoel daarna je mond zoals je normaal gewend bent. Of spoel je mond met een homemade mondwater (dat doe ik 😉 ). Recept vind je volgende week zaterdag op ons blog.

De smaak is wel heel anders dan je gewend bent, maar dit is een kwestie van wennen. Het smaakt een beetje kleiig en heeft een wat korrelige structuur. Na het poetsen voelen mijn tanden heerlijk glad en schoon aan. Voor een echt frisse smaak spoel ik nog na met mondwater, want de tandpasta is redelijk neutraal. Verwacht dus geen frisse nasmaak in je mond na gebruik van deze tandpasta. Misschien ervaar je een wat tintelig gevoel na gebruik: dit zijn de ingrediënten die hun werk doen.

Weer een stapje verder

Langzaamaan worden mijn verzorgingsproducten thuis steeds groener. Het geeft me een voldaan gevoel om de onuitspreekbare ingrediënten achter me te laten en op een gezonde manier mijn lichaam te verzorgen. Maak jij al groenere keuzes? Of vind je het allemaal te ingewikkeld? Of loop je met allerlei vragen rond over zelf je verzorgingsproducten maken? Stel ze ons gerust. We doen er alles aan om je verder op weg te helpen ☺ .

Heb je al één van onze recepten gemaakt en getest, deel je ervaringen met ons via Facebook, Instagram of Twitter (gebruik #hoemaakjedat) je bevindingen. Wil je meer inspiratie volg ons dan op Pinterest, hier pinnen wij iedere week nieuwe recepten die ons inspireren.