Voor de tweede keer maakte ik deze eigengemaakte chocopasta en ik kan je zeggen, het is een blijvertje! Ben jij dol op chocopasta maar laat je het staan omdat er ongeveer een kilo – oké, ietsjes overdreven – suiker inzit? Dan ben je hier aan het goede adres. Vandaag namelijk een chocopasta zonder suiker maar net zo lekker.

Gezondheid & wellness

Naast mijn keuze voor producten met natuurlijke ingrediënten die ik gebruik voor mijn huis en mezelf, kies ik ook graag voor gezondere alternatieven. Sinds ik vorig jaar gestopt ben met roken, terwijl ik niets aan mijn conditie en gewicht kon doen, zijn er wel wat kilootjes bijgekomen. Hier wil ik graag niet nog meer van maken, want totdat ik weer normaal kan bewegen, zal ik extra moeten opletten op wat ik eet en drink.

Drinken is niet zo’n issue voor mij, want ik drink meestal water met een druppeltje essentiële olie voor de smaak en om de lekkere trek wat in te binden. Maar eten, ja daar hou ik wel van. Niet zozeer snoepen, maar van hartige dingen word ik heel blij. Denk aan zoutige dingen als chips, crackers met zeezout etc. Er zijn wel eens momenten dat ik ineens een sterke behoefte heb aan zoetigheid en mijn go to is dan meestal een boterham met een flinke laag Nutella. Maar ja… dat is eigenlijk een suikerbom en volgens mij zit er weinig echte chocolade in. Tijd dus voor een alternatief.

Vorig jaar

Vorig jaar las ik het recept voor een diy nutella op de voormalige site lawsoflife (nu Bespokebyyou) waar ik direct mee ben gaan experimenteren. De eerste keer ging het niet helemaal goed, waardoor mijn chocopasta te droog was geworden. Dankzij mijn schoonzus kwam ik erachter dat je er gewoon olie naar behoeven bij kan gooien. Toen deze tip kwam had ik mijn te droge versie al helemaal opgegeten 😉

Verder heb ik ook besloten om al geroosterde hazelnoten te kopen. Die zijn weliswaar wat duurder maar wat een gepiel is het om de velletjes van de noten af te krijgen. Zelfs met de tip dat je ze in een theedoek moet wikkelen en dan als een malle moet wrijven. Jeetje, ik was meer dan een kwartier bezig en nog zat er bij meer dan de helft het schilletje op. Ik heb echt te weinig geduld voor dit soort dingen. Maar als jij de geduld zelve bent, be my guest 🙂

Mijn fout

In het recept raadt ze aan hazelnootolie te gebruiken of een andere. Ik koos voor een andere, namelijk kokosolie. Het leek me wel een goede combinatie, kokos met chocolade. Qua smaak is dat het ook maar wat ik helemaal vergeten was, is dat kokosolie stolt bij normale kamertemperatuur. Dit bleek dus ook de oorzaak van mijn droge chocopasta.

Dus dit jaar heb ik hazelnootolie gekocht en volg ik gewoon netjes het recept. Wel ben ik er voor een gedeelte vanaf geweken want ik wilde twee soorten maken: een pure en een melk chocopasta. Eens kijken of ik mijn man aan de gezondere versie kan krijgen. Om melkchocolade te maken heb ik melkpoeder gekocht bij de AH -let op dit is niet de melkpoeder die je in je koffie doet!-.  Ik heb een gedeelte van de gesmolten mix in een klein potje geschonken en heb daar op gevoel  en smaak de opgeloste melkpoeder doorheen geroerd. Gebruik opgeloste melkpoeder! Anders hou je witte klontjes in je chocoladepasta. Ziet er niet echt appetijtelijk uit en is ook niet lekker 😉

Blijf roeren en testen totdat de smaak is zoals jij het lekker vindt. Ik gebruik  ahornsiroop (honing kan ook) om het geheel iets te zoeten. Ik heb ook ergens gezien dat men het zoet met dadels, check maar eens op Pinterest.

Gezond zondigen

Hou jij net als ik van lekker dingen maar wil je eigenlijk ook iets eten wat goed voor je lichaam is? Meld je aan voor mijn FB groep The droplets en lees daar deze week alles over gezondheid & wellness. Tips, recepten en nog meer!

 

Make your own chocolatepaste and enjoy without guilt

Pin voor later!