We hebben al meerdere groene recepten voor schoonmaakmiddelen op ons blog gepubliceerd. Eén daarvan waren de vaatwastabletten waar ik in juli een review over schreef. Met een score van maar 57% was dit geen succes. Al browsend kwam ik een recept tegen van een citroenfris vaatwasmiddel gemaakt van verse citroenen. Dit recept gebruikt totaal andere ingrediënten dan in de vaatwastabletten dus ik dacht laat ik eens een poging wagen.

Trip on memory lane

In mijn vorige review waren er nogal wat klachten.

* vlekjes op bestek
* witte vlekjes op het glaswerk
* raar filmlaagje op de borden
* overall niet te vrede over het totale resultaat

Ook heb ik de ervaring van de vorige keer meegenomen in dit nieuwe recept. Ik heb dus maar een kleine batch gemaakt 😉 . Ook wel een beetje noodgedwongen, want je werkt met een verse producten dus de houdbaarheid is daarom veel korter dan bij de vaatwastabletten.

Recept citroenfris vaatwasmiddel

* 2 citroenen (medium formaat)
* 1 ¾ cup water (verdeeld in 1 ¼ cup en ½ cup)
* 60 ml witte azijn
* ½ cup zout (gebruik bijvoorbeeld vaatwaszout of fijn keukenzout)

Instructies

 1. Snij de citroenen in kleine stukjes, zorg ervoor dat de pitten verwijderd zijn.
 2. Leg de stukjes citroen in een pan met ½ cup water.
 3. Verwarm het pannetje langzaam totdat het gaat sudderen. Sudder het ongeveer 20 minuten (eventueel op een sudderplaatje als het te hard kookt), totdat het water er een beetje slijmerig uitziet en de citroenen heel zacht zijn. Vergeet niet om tijdens het sudderen regelmatig te roeren, mocht het te dik worden voeg dan extra scheutje water toe.
 4. Giet alles over in een blender en voeg de laatste 1 ¼ cup water toe. Blend op de hoogste stand totdat het er heel glad uitziet.
 5. Giet – de nu geel uitziende gelei – door een zeef terug in de pan.
 6. Voeg de azijn en zout toe en blijf goed roeren totdat alles goed gemixt is.
 7. Breng de mix weer langzaam aan de kook voor ongeveer 10-15 minuten zodat de mix nog iets kan indikken. De consistentie lijkt een beetje op wat waterige appelmoes 😉 .
 8. Laat de mix afkoelen in de pan, blijf af en toe roeren om de zoutkorst die ontstaat er weer doorheen te mixen.
 9. Giet de mix in een schone fles en bewaar in de koelkast. Het is dan minimaal 4 weken te gebruiken. Ruikt de gel niet meer fris gooi het dan weg!
 10. Ga je wassen! Giet de mix in het vakje waar je normaal de tablet in doet. Giet vol tot het streepje max is bereikt.

Citroenfris vaatwasmiddel de stappenHet idee achter citroenfris vaatwasmiddel

Er zijn vijf redenen waarom deze citroenfris vaatwasmiddel zou moeten werken (volgens het internet, ik ben namelijk geen scheikundige 😉 ).

 1. Het citroenzuur in citroenen helpt bij het schoonmaken van minerale afzettingen.
 2. De van nature bestaande citroenolie die in citroenschil zit heeft antibacteriële en reinigende eigenschappen.
 3. De witte azijn bevat azijnzuur wat een goede ontvetter, ontkalker en een spoelmiddel tegen hard water is.
 4. Het zuur in de citroensap is een goede ontvetter.
 5. Het zout wordt gebruikt als een mild schuurmiddel en om de houdbaarheid te verlengen.
 6. De schil en het witte velletje van de citroen zit vol met pectine, dit is een natuurlijk verdikkingsmiddel. De hoge levels van pectine maken van dit citroenfris vaatwasmiddel een gel. Snij daarom de hele citroen in kleine stukjes!

Wat vind ik van dit citroenfris vaatwasmiddel?

Allereerst was het een leuk project om te maken. Citroenlucht is één van mijn favoriete geuren dus dat was wel een plus. Bij het snijden begint het al heerlijk te ruiken, maar wacht maar totdat je het in het pannetje opzet. Yum! Mijn hele huis rook heerlijk citroentjesfris. Leuk en aardig natuurlijk maar ja deed dit vaatwasmiddel ook zijn werk.

Daar wordt het weer tricky. Het is fijn dat het helemaal bestaat uit puur natuurlijke producten maar hebben die de kracht van een commercieel vaatwasmiddel. Kort en krachtig, nee! De natuur is blijkbaar niet sterk genoeg om ons te voorzien in een goed middel om alles schoon te krijgen.

Op zich werd de vaat redelijk schoon, het resultaat was iets beter dan de vaatwastabletten. Maar in dit geval bleef al het glaswerk werkelijk smoezelig, jak. Ik was eigenlijk wel verrast omdat ik  afwasmiddel met citroen altijd associeerde met glimmende glazen 🙁 .  Glimmende schone glazen is voor mij en mijn partner een must, dus dit citroenfris vaatwasmiddel zal ik daarom niet meer maken.

Wellicht kun jij mij helpen? Heb jij een recept wat ik eens kan proberen en reviewen, laat het ons dan weten! Wij willen graag nieuwe dingen leren 🙂 . Dat kan hieronder of via Facebook, Instagram, en Twitter.