Het is alweer de dertigste dag van mijn 50 days of Green Happiness. De tijd is omgevlogen 🙂 . Het waren woelige 30 dagen met ups en downs. Ik kan je al verklappen dat er wat wijzigingen in mijn maaltijdplan gaan plaatsvinden!

Mijn ervaringen met het Green Happiness maaltijdplan

Het is een hele omslag om ineens bijna alleen maar groenten en fruit te eten. Ik ben altijd een echte carnivoor geweest dus het feit dat er zeer weinig vlees of vis gegeten wordt vond ik erg spannend. Gaat mij dat wel bevallen, ga ik het missen, allemaal vragen die mij behoorlijk hebben bezig gehouden. De eerste week vloog voorbij en ik heb nog nooit zoveel in de keuken gestaan als die week. Gelukkig mocht ik – totdat ik mijn nieuwe keukenmachine binnen kreeg – de keukenmachine van mijn schoonzus lenen anders was het nog langer geweest 😉 .

Als keuken-dyslect kostten de voorbereidingen mij veel tijd en moeite. Met het lage energieniveau door mijn hartproblemen was dit al een uitdaging op zich. Ik bekeek het positief en zag het als extra beweging en opbouw van mijn uithoudingsvermogen. Maar helaas zat ik toch vaak aan het eind van de dag uitgeteld op de bank.

Energieniveau

Toch mocht dit de pret niet drukken want in de tweede week had ik ineens heel veel energie – vergeleken met de maanden daarvoor. Allerlei inspanningen zoals golfen (in een buggy), wandelen en gewoon thuis dingetjes doen gingen mij ineens een stuk makkelijker af. Ik voelde me ook veel scherper en helder van geest. Ooh wat was ik blij, zo blij dat ik natuurlijk weer veel te veel hooi op mijn vork nam.
Dat moest ik helaas in mijn derde week bekopen met uitgeput, verkouden en ziekies zijn 🙁 . Hierdoor kon ik het maaltijdplan niet in zijn geheel volgen omdat ik niet genoeg energie had om alle maaltijden klaar te maken. Ik probeerde wel zoveel mogelijk alleen groenten en fruit te eten. De ontbijtjes volgde ik wel trouw want die zijn makkelijk, heerlijk en vaak voor twee dagen.

Ik voelde me alleen steeds slapper worden en vanaf maandag 26 september gingen – de alleen uit groenten bestaande maaltijden – me erg tegenstaan. Bij de geur kreeg ik het al moeilijk en na één hap kreeg ik al kokhalsneigingen. Mijn lichaam protesteerde volledig en ik heb daar naar geluisterd. Na alle gezondheidsperikelen in mijn leven heb ik mijn lichaam aardig goed leren kennen. Daarom neem ik deze signalen zeer serieus en ben ik gaan nadenken over mogelijke aanpassingen.

Als klap op de vuurpijl kreeg ik ook nog eens buikloop, wat mijn energieniveau ook niet ten goede kwam. Gelukkig voelde ik me vanaf afgelopen donderdag weer langzaam energieker. Maar het energieniveau van de tweede week lijkt nog ver weg op dit moment.

Wat viel op

Mijn stoelgang werd een stuk minder vast vanaf dag één, terwijl ik altijd een normale stoelgang had. Ik weet dit in de eerste instantie aan het gewenningsproces of detox van mijn lichaam. Maar nu na vier weken heb ik nog steeds een zachte ontlasting. Ik zie dit als achteruitgang want het was eerst goed.

Mijn nagels waren nooit heel hard maar wel mooi lang en braken zelden. Nu breken ze om de haverklap en heb ik nog meer ribbels op mijn nagels dan voordat ik begon.

Mijn huid is wel een stuk rustiger geworden en ook heel zacht. Super fijn!

De vochtophopingen in mijn benen, vingers en buik zijn enorm afgenomen. Wat wellicht ook komt doordat ik weinig zout heb gegeten en veel vochtafdrijvende groenten en fruit 🙂 .

Ook al ben ik heel blij met de afname van vocht in mijn lichaam, ik kreeg wel te maken met een ander probleem. Van nature heb ik een lage bloeddruk (die door de medicatie nog lager is geworden). Ik mis daarom heel erg zoutige en hartige dingen in mijn snacks of maaltijden. Gelukkig stond zoute popcorn op de snacklijst dus dat at ik bijna elke avond. Om de behoefte aan zout maar te vervullen. Ook de dropjes werden weer op tafel gezet om het flauwe gevoel van een lage bloeddruk op te peppen.

Veel maaltijden met name de avond en lunches vind ik zoetig en daardoor ook snel weeïg smaken. Mijn man daarentegen vond het meeste best smakelijk. Nu is hij van nature ook een zoetekauw, terwijl ik eigenlijk altijd hartige dingen eet. Daardoor denk ik dat het me op een gegeven moment is gaan tegenstaan.

Wat veel en prijzig zeg

De porties – behalve ontbijt – zijn veel te groot voor mij. Zelfs als we met z’n tweeën ervan aten hield ik nog enorme hoeveelheden over. Mijn vriezer zit helemaal vol 😉 . Ik begrijp dat je meer moet eten om je calorieën binnen te krijgen. Maar ik kreeg het helaas echt niet weg. Vaak sloeg ik zelfs de snacks over omdat ik gewoonweg geen trek had.

Nadeel hiervan was dat ik toch soms ook eten weg moest gooien, want ja drie dagen achter elkaar hetzelfde, is niet aan mij besteed. Dubbel zonde, omdat we de eerste keer alles bij de supermarkt hadden gekocht. Ik kan je zeggen: dat was een aardige rekening. Ik raad iedereen aan om op de markt of Turkse winkel je groenten en fruit te kopen, dat scheelt echt een slok op een borrel.

Check ook alle boodschappenlijstjes of er producten – denk aan meel, rijst etc. – tussen staan die je maar één of twee keer gebruikt. Kijk of je het kunt vervangen met wat je al in huis hebt of met iets wat je na de vijftig dagen ook nog gaat gebruiken. Anders heb je een kast vol producten die je later weer weg kunt gooien, zonde toch! Word lid van de Facebook groep, daar kun je vragen hoe je bepaalde ingrediënten kunt vervangen.

Concluderend

Ondanks deze ervaringen voelt het wel goed om veel groenten en fruit te eten. Maar de vegan of zelfs vegetarische levensstijl voelt niet helemaal passend bij mij. Ik ben me al wel veel bewuster geworden van gezonder eten en hoe je dit kunt bewerkstelligen.  Het werken met een maaltijdplan vind ik helemaal top! Het geeft duidelijkheid en maakt boodschappen doen een stuk makkelijker en overzichtelijker.

Ik ga nu rustig op mijn gemak bekijken hoe ik mijn behoeftes kan combineren met de laatste paar weken van het maaltijdplan Green Happiness. Er zit nog een heerlijke vakantie periode tussen dus ik weet nog niet precies wanneer ‘mijn’ dag vijftig zal plaatsvinden 😉 .

Meten is weten; dag 30

Nieuw overzicht met de oude gegevens erbij zodat je het verschil  kunt zien.

Datum : 3 oktober 2016
Gewicht : 71,5 kg nu 69 kg
Heupomvang : 105 cm NG
Buikomvang : 84,5 cm nu 84 cm
Omvang bovenbeen : 58 cm nu 60 cm 🙁
Omvang bovenarm : 30 cm nu 29 cm
Cijfer gezondheid : 5 nu 6
Cijfer energieniveau : 2 nu 5
Huidige klachten : Vermoeid (wel minder langdurig), slecht uithoudingsvermogen (iets verbeterd), middelmatige concentratie, minder snel buiten adem, hartritme problemen, geen vaste stoelgang, meer haaruitval, veel minder vocht vasthouden, vaak een flauw gevoel, schilfers op hoofdhuid, grijs en dun haar, zachte nagels met veel ribbels, wallen en vlekjes onder ogen, droge ogen, slappe maar wel zachte huid, rimpels rond ogen/mond en een gezwollen rechterkant van mijn gezicht.
Op welke momenten van de dag heb je last van energiedip?     nog steeds WISSELEND
Hoe is je stoelgang
Dagelijks ga ik 1 á 2 keer naar de wc, helaas geen vaste ontlasting meer sinds start boek.
Ik heb wel eens last van een opgeblazen gevoel?   JA – niet meer gelukkig.
Ik ben af en toe winderig?    JA – nog steeds
Ik heb wel eens last van buikkrampen?    JA – zelfs iets meer doordat ik de laatste week alleen maar diarree had 🙁

Wat opvalt is dat mijn energieniveau behoorlijk is verbeterd, wat voor mij al heel veel winst betekent! Zoals je kunt zien is de lijst met klachten nog steeds behoorlijk lang, mijn hoop en doel blijft deze met tenminste de helft te verminderen aan het einde van de 50 dagen. Helaas ben ik ook niet echt noemenswaardig afgevallen of zijn mijn centimeters afgenomen. Mijn bovenbenen zijn zelfs iets voller geworden.

Op de laatste dag kom ik terug met een laatste update, de ups-and-downs, de ontwikkeling van de klachten en hoe ik me geestelijk en lichamelijk voel. Tot die tijd kan ik alle support gebruiken dus aanmoedigingen en tips zijn altijd welkom. Ben jij ook aan het herstellen? Hoe pak je het aan? Vertel het mij hieronder of laat een berichtje achter op Instagram @mariskavheel of op onze Facebookpagina Hoemaakjedat.

Ps. op dit moment is er veel reuring omtrent the Green Happiness leefstijl, de dames hebben hier een uitgebreid artikel over geschreven. Daarin is ook een link opgenomen naar de meest gestelde vragen, lees er hier meer over…