Deodorant gebruik ik, en heel veel mensen met mij, dagelijks. Al vaker kwam ik berichten tegen over schadelijke ingrediënten in deodorant. Maar onlangs deelden wij een bericht op onze Fbpagina over microplastics in verzorgingsproducten op hetkanwel.net wat mij ertoe bewoog om nu eens op zoek te gaan naar een makkelijk zelf te maken deodorant.

Mijn deodorant varianten

2 jaar geleden heb ik al eens geëxperimenteerd met zelfgemaakte deodorant. Een mengsel van ½ eetlepel kokosolie, ½ eetlepel tarwekiemolie en essentiële oliën: 3 druppels tijm, 3 druppels salie en 3 druppels citroen. Dit mengsel gebruik ik zo nu en dan nog wel maar niet als ik weet dat ik heel erg ga zweten zoals met sporten of op een hele warme dag. Want helaas nam ik dan bij mezelf toch een zweetlucht waar, blèh.

Ook gebruik ik soms pure bakingsoda wat ik, zoals je met talkpoeder zou doen, gewoon onder mijn oksel inwreef. De zweetlucht bleef er wel een stuk langer mee weg maar mijn huid werd er een beetje schraal van. Dus dit is voor mij ook geen permanente oplossing.

Momenteel gebruik ik van sebamed de deodorant Neutral op alcohol basis. Dit bevalt me redelijk, alleen moet je uitkijken als je je net geschoren hebt, plus de kosten voor deze deodorant zijn aan de hoge kant. Jammer genoeg kan deze deodorant ook niet op tegen de geur die mijn zweetaanvallen veroorzaken. Deze aanvallen worden veroorzaakt door vroege overgang en ik vermoed als reactie op mijn medicatie die ik voor mijn hart moet slikken. De geur kan dan werkelijk overweldigend zijn – voor mij dan – want mensen om mij heen geven aan dat ze niets ruiken. Euh hoe kan dat dan! Nou ja maakt ook niet uit, ik ruik het, dus ik wil deodorant waardoor ik lekker fris blijf 🙂 .

Waarom mijn keuze voor een natuurlijke variant

Ik wil je graag meenemen op een reisje door de ingrediënten van de meeste deodoranten die je in de winkel kunt kopen. Daarmee wordt denk ik wel duidelijk waarom ik kies voor de natuurlijke, zelfgemaakte variant.
Deodorant zonder vage ingrediënten

* Aluminium
Sluit de zweetklieren af waardoor we niet meer kunnen transpireren. Dit vormt al het eerste probleem omdat het lichaam moet kunnen transpireren zodat je lichaam afkoelt en wordt ontgift. Aluminium stapelt zich op in je lichaam en wordt als één van de oorzaken aangeduid voor Alzheimer. Lees hoe het werkt als een anti-transpirant.
 Quote aluminium in o.a. deodorant
* Parabenen
Lees op optimalegezondheid.com waarom je deze zoveel mogelijk uit je verzorgingsproducten wilt weren.
* Talk
Wordt gebruikt als een anti-klontermiddel. Talk wordt in de USA geclassificeerd als kankerverwekkend omdat er asbestvezels in zitten. Wanneer er talk op het label staat, weet je nooit of er nou wel of geen asbestvezels inzitten. Sinds de jaren zeventig bestaat er asbestvezelvrije talk maar omdat het niet goed wordt gereguleerd kun je maar beter er ver van weg blijven.
* Propylene Glycol
Lees op nu.nl de ins and outs over dit ingrediënt.
 

 

Aan de slag

Ingrediënten:

* 6 theelepels gesmolten kokosolie
* ¼ cup bakingsoda
* ¼ cup arrowroot poeder
* 15-20 druppels citroen of lavendel essentiële olie

Aanwijzigen:

* Meng de bakingsoda met de arrowroot poeder in een schaaltje en mix het met een vork
* Schenk al roerend de gesmolten kokosolie erdoor totdat het een op een pasta lijkt
* Voeg de essentiële olie toe totdat jij het lekker vindt ruiken
* Schep het in een schoongemaakt potje of in een oude deodorant stick
* Smeer een kloddertje van de pasta dagelijks onder je oksel.

Ik was weer een beetje suf bezig, doordat ik een kleinere hoeveelheid wilde maken om het eerst uit te proberen. Ik had de helft van de baking soda en arrowroot genomen maar niet de helft van de kokosolie 🙁 . Hierdoor was het behoorlijk vloeibaar, dus ik heb alsnog – terwijl het al gestold was – de beide ingrediënten alsnog toegevoegd tot de juiste proportie.
Roeren in een heel klein potje is een uitdaging en ik had ook niet zoveel zin meer. Maar dat doe ik nooit meer ;-). De deodorant is nu wat korrelig geworden, bij het insmeren geef ik mezelf dus gelijk een subtiele scrub. Het voelt trouwens niet vervelend hoor. Maar mochten jullie dezelfde fout een keer maken warm dan het potje goed op, door het in heet water te zetten. De poeders en de olie vermengen dan een stuk beter.

Wat vind jij van al die spannende ingrediënten in je deodorant? Overweeg je om het ook eens zelf te maken? Laat het ons weten, we horen graag van je.

Verkleuring door deodorant