Wie had gedacht dat ik midden in de zomer naar mijn lippenbalsem en scrub moet grijpen omdat ik droge gebarsten lippen heb? Ik niet.  Dit onderwerp stond op onze blogagenda voor oktober/november. Je weet wel, de periode van droge en gebarsten lippen. Maar niets lijkt minder waar.

Sinds twee dagen voelen mijn lippen droog en gebarsten aan. Natuurlijk kon ik nergens mijn tube lippenbalsem vinden dus daarom gelijk aan de slag gegaan om snel zelf lippenbalsem en scrub te maken.

Hoe kom ik aan droge gebarsten lippen in augustus?

De laatste keer dat ik zulke droge gebarsten lippen had was ergens in januari. Wat natuurlijk logisch is want de luchtvochtigheid buiten en in huis is dan vaak erg laag. Maar waarom dan in augustus? Dat vroeg ik mij dus ook af. De luchtvochtigheid is buiten volgens de buienradar op dit moment 83% dus dat kan het dan toch niet zijn? Of toch wel? Voor de zekerheid heb ik op onze Boneco luchtbevochtiger de luchtvochtigheid in huis bekeken en raar maar waar: deze blijkt maar 25% te zijn. Dat is echt extreem laag. Het verklaart gelijk de toestand van mijn lippen en het schrale gevoel in mijn neusgaten.

Natuurlijk gelijk meer ramen open gegooid om de luchtvochtigheid van buiten naar binnen te laten. Maar met windkracht vijf op zeven hoog werkt dat dus niet. Je  waait dan namelijk binnen weg 😉 .  O ja, probeer ook voldoende te drinken, want dit kan ook een reden zijn voor droge en gebarsten lippen.

Vervelende velletjes

Als ik droge gebarsten lippen heb, moet ik altijd opletten dat ik niet met mijn tanden de velletjes los ga trekken. Je weet vast wel wat ik hiermee bedoel…? Pijnlijk!.
Dus om te voorkomen dat ik weer ga zitten trekken ben ik gelijk mijn lippen gaan scrubben. Zodat de velletjes loskomen en je weer zachte lippen krijgt. De scrub breng je aan met je vinger, maak rustige circulerende bewegingen over je lippen totdat je het idee hebt dat alle losse velletjes zijn verdwenen. Oh trouwens niet tussendoor je scrub opeten.  Het is  verleidelijk om het wel te doen. Maar wacht tot je klaar bent 😉 .

Meng een theelepel (witte of riet) suiker met een theelepel olie naar keuze, meng dit goed samen en ga aan de slag. Ja echt zo simpel is het! Je kan natuurlijk ook een grotere hoeveelheid maken en in een klein potje bewaren zodat je het altijd bij de hand hebt, ook onderweg.

Droge gebarsten lippen?

Verzorgende lippenbalsem

Voor dit recept heb je wel iets meer ingrediënten nodig dan de scrub, maar ‘be bold’ en schaf deze ingrediënten aan. Je zult ze zeker nodig hebben voor toekomstige leuke zelfmaakrecepten op dit blog! 🙂  .

* (recycled) crème potje 50 ml of 2 (Hero) jampotjes á 30 ml (zie foto). Of gebruik je liever een tube, gebruik dan een paar oude (eerst goed schoonmaken) of koop ze hier.
* 1 eetlepel bijenwas (zelf geschaafde of pastilles)
Gebruik minder bijenwas als je wat zachtere balsem wilt. Dat doe ik de volgende keer want ik vind de balsem iets te hard.
* 1 eetlepel kokosolie
* puntje honing
* 5 druppels vitamine E olie
* (optioneel) paar druppels van je favoriete essentiële olie, ik koos lavendel voor de verzorgende eigenschappen. Trouwens, binnenkort kan ik mijn eigen, zelfgemaakte lavendel extract  gebruiken. Ook zelf lavendel extract maken? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en lees er binnenkort alles over in onze special!
 

 

Hoe verder…

Begin met het steriliseren van het potje wat je gaat gebruiken. Glazen potjes kun je nat maken en ongeveer 15 minuten in een oven op ca. 120 graden laten drogen. Plastic potjes kunnen smelten dus was deze goed af met een afwasmiddel. Spoel goed af, droog het af en wrijf met een in alcohol gedoopte doek  het potje van binnen en buiten.

Deze stap is belangrijk, zodat je lippenbalsem langer houdbaar blijft. De vitamine E wordt ook toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen maar het kan geen kwaad zo hygiënisch mogelijk te werken (vergeet dus niet voordat je begint je handen te wassen). Haal je potje uit de oven (met ovenhandschoen 😉 ) en laat het afkoelen. Nu beginnen we met de lippenbalsem.

Smelt au bain marie de bijenwas in bijvoorbeeld je Pyrex maatbeker, voeg de kokosolie en de honing toe wanneer de bijenwas voor ongeveer de helft gesmolten is. Wacht totdat alles goed gesmolten is en roer dan de druppels vitamine E en eventueel de essentiële olie door. Schenk het vloeibare mengsel zo snel mogelijk in je potje en laat het afkoelen. Je zal zien dat dit heel snel gaat.

Tip!

Gebruik wegwerp aluminiumbakjes en plastic lepels als je geen zin hebt om je spullen schoon te boenen. Je kan deze in een plasticzak bewaren om de volgende keer weer her te gebruiken bij een recept waar bijenwas in gebruikt wordt.

Typisch zo’n door-schade-en schande-word-je-wijs tip, want het kwam pas in me op nadat ik het al in mijn Pyrex maatbeker had. Ik baalde stevig want het is echt lastig schoonmaken. Moet je  toch je gebruikte spullen schoonmaken, leg alles dan in heel warm water met een scheutje afwasmiddel. Pak een oude afwasborstel en schrob de bijenwas eraf. Kan zijn dat je het nog een keer na moet wassen.

Review lippenbalsem en schrub

We willen graag van je horen! Laat ons weten of deze recepten voor jouw droge gebarsten lippen werken of juist niet, stel ons een vraag of laat gewoon een reactie achter. Wil je meer lippenbalsem of scrub recepten met verschillende eigenschappen, geurtjes, smaakjes enz….volg ons dan op Pinterest.
 
Gratis mini-gids met 5 natuurlijke recepten voor onder de douche