Hoe ruikt jouw huis? Ben je net als ik en hoeven al die chemische luchtjes niet zo nodig, of probeer je als eerste de nieuwste sprays en luchtverfrissers uit? Maakt niet uit welke van de twee want dit recept is voor jullie allemaal. Het is namelijk leuk om als cadeautje weg te geven, samen met je (klein)kinderen te maken, om je kledingkast lekker te laten geuren, voor op het toilet of in je badkamer en vast nog veel meer 😍.

Chemische rotzooi

Wist je dat de meeste luchtverfrissers bestaan uit bijna alleen maar synthetische en chemische ingrediënten? Er zit onder andere formaldehyde, benzeen, styreen, tolueen en terpeen in – in dit artikel kun je daar alles overlezen. Conclusie: luchtverfrissers zijn alles behalve luchtverfrissend! Het ligt dus voor de hand dat ik hier een alternatief voor wilde vinden.

In mijn woon- en slaapkamer maak ik gebruik van diffusers. Groot voordeel is dat deze lucht puur natuur is – als je de juiste etherische oliën gebruikt! Hier vertel ik alles over mijn keuze voor etherische oliën als je dat nog niet gelezen hebt 😉. Extra pluspunt vind ik ook dat het de luchtvochtigheid in de kamers helpt verhogen, wat weer heel fijn is voor mijn lippen en ogen.

Maar ja een diffuser aanschaffen voor mijn badkamer en berging gaat mij nu nog iets te ver. Dus op zoek naar een natuurlijk alternatief die ook wat permanenter werkt dan bijvoorbeeld mijn No2 poo spray die ik in het toilet gebruik. Recept is te vinden in de tribe bibliotheek, meld je snel aan onderaan deze pagina!

Dump je chemische luchtverfrissers en maak ze gewoon voortaan zelf met gelatine en wat druppels essentiële olie.Overschot gelatine

Toen ik mijn pot collageen -voor mijn nagels en haar- kocht dacht ik dat een pot gelatine ook handig zou zijn. We zijn nu een paar maanden en bestellingen verder, maar ik heb nog steeds een volle bus staan 😕. Dus het recept maken met gelatine is een uitkomst want dan kom ik er eindelijk vanaf. Ja ja, op de foto staan zakjes; toen ik het ging maken kwam ik deze tegen en de datum daarvan was nog iets ouder. Dus eerst de zakjes maar opmaken!

Dus op mijn to do lijst stond ‘recept luchtverfrisser opzoeken’ toen ik op Facebook ineens een post tegenkwam met precies wat ik zocht. Drie keer raden! Juist, het was een gelatine recept dus ik kon het gelijk van mijn lijstje schrappen. Toppie 😜!.

Gelatine luchtverfrisser

Omdat ik de blaadjes en poeder in huis heb deel ik beide recepten vandaag met je.

Recept luchtverfrisser

* 2 eetlepel gelatine poeder, 5 blaadjes gelatine of agar agar (vegetarische gelatine)
* ½ cup kokend water en ½ cup koud water
* 15 – 20 druppels etherische olie
* ½ eetlepel zout
* Optioneel paar druppels kleurstof

Meng de gelatine in een pannetje met het kokende water – laat het pannetje op laag vuur  en blijf roeren totdat het goed opgelost is. Voeg het zout toe en het koude water en mix opnieuw.

Voeg het gewenste aantal etherische olie druppels en eventueel kleurstof toe. Roer nog een keer goed door en schenk het in een oude groenten- of jampot. Laat het afkoelen en plaats de luchtverfrisser waar je hem wilt gebruiken.

Lekkere geur combinaties

*15 dr Basil en 5 dr Lemon

* 16 dr Orange en 4 Rosemary

* 20 dr Lavender

* 15 dr Lavender, 3 dr Thyme en 2 dr Lemon

* 10 dr Lavender en 10 dr Purification

Of maak een eigen combi die jij heel lekker vindt. Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd te kiezen voor een meer natuurlijke manier om je huis of bepaalde ruimtes fris te laten ruiken. Natuurlijk moet je ook regelmatig lekker je huis luchten door de ramen open te zetten. Dat is de meest natuurlijke manier 😉.

Wat doe jij om je huis fris te laten ruiken? Ben je net als ik geschrokken door de chemische rotzooi? Laat het me weten in de reacties.