Dit is dan de beloofde review van de zelfgemaakte vaatwastabletten zoals hier beschreven. Ik had natuurlijk hooggespannen verwachtingen van deze maak-je-eigen-vaatwastabletten-missie. Misschien niet helemaal reëel omdat het de eerste keer is dat ik dit uitprobeerde, maar oké. We willen met dit blog alle ervaringen met jullie delen, dus ik nodig je uit mijn eerste vaatwastablet experience mee te beleven 😉 .

Vaatwastablet experience

Bij de eerste twee wasbeurten viel op dat het bestek vlekjes had die wat weg hadden van roest. Met een beetje water en een theedoek was dit zo weg te halen. Mijn partner Karel merkte op dat het wellicht kwam doordat ik het tablet in het daarvoor bestemde vakje had gedaan. Als tijdens de wascyclus het vakje open gaat valt het tablet dus in de bestekkorf. Klonk plausibel, dus de volgende keer heb ik het vaatwastablet onderin de vaatwasser gegooid en het bestek had geen vage roestvlekjes meer.

De vaatwasser wordt bij ons gemiddeld twee keer peer week aangezet. De vuile vaat gaat in principe ongespoeld in de vaatwasser met uitzondering van bijvoorbeeld borden waar gekookte aardappelen op hebben gelegen of mokken waaruit oploscappuccino is gedronken. Want zelfs met de dure vaatwastabletten uit de winkel kreeg ik die borden en mokken niet goed schoon (of wellicht komt dat doordat de kwaliteit van onze vaatwasser misschien niet je-van-het is). Pannen worden bij ons bijna altijd met de hand gewassen omdat zij veel ruimte innemen en ik ze de volgende dag weer nodig heb.

Na iedere wasbeurt hadden Karel of ik wel opmerkingen over het resultaat en helaas waren we nooit helemaal tevreden. Het waren iedere keer andere resultaten waardoor het lastig was om vast te stellen wat er mis ging. Zo had ik op een gegeven moment vlekjes op het glaswerk; volgens internet zou dat kunnen komen door hard water. Vaatwaszout had ik niet voor handen maar wel glansspoelmiddel, dus dat eerst maar eens geprobeerd. En voilà: de glazen waren weer glanzend schoon. Maar nu hadden de borden zo’n raar filmlaagje over zich heen, dat ik besloot ze met de hand na te wassen.

Eerlijk gezegd heb ik er spijt van dat ik niet met een kwart van het recept begonnen ben, want de resultaten vallen toch behoorlijk tegen, en nu zit ik met een stapeltje vaatwastabletten die het eigenlijk niet zo lekker doen. Weer een wijze les voor de volgende keer 😉 .

Onze vaatwastablet experience

Waar kan het aan liggen?

Na weer diversen artikelen geraadpleegd te hebben las ik een artikel van Bren op brendid.com waarin ze schrijft:

‘Bepaalde ingrediënten moet je niet met elkaar mengen omdat ze elkaars werking neutraliseren; tevens kunnen er bij sommige combinaties gevaarlijke reacties plaatsvinden.‘

Laat er in dit recept nu net een combinatie gemaakt worden met twee ingrediënten. Namelijk azijn en bakingsoda, die elkaars werking neutraliseren. Wellicht heb ik nu een verklaring voor de wisselende resultaten.

En, maak je ze opnieuw?

In het eerste artikel beschreef ik al dat ik niet alle goede ingrediënten in huis had en dus alternatieven heb gebruikt. Kan dit dan de reden zijn waarom bij mij de vaat er niet glanzend schoon uitkomt? Daar heb ik geen definitief antwoord op. Maar na het lezen van het artikel van Bren, ben ik sowieso niet van plan dit recept nogmaals te maken met de juiste ingrediënten. Inmiddels ben ik alweer op zoek naar een volgend recept, waar de combinatie van de ingrediënten elkaar in ieder geval niet bij voorbaat al neutraliseren 😉 . Tot die tijd gebruik ik de tabletten en test ik ondertussen wat andere dingen uit voordat ik weer met een nieuwe vaatwastablet experience op het blog verschijn. Maar wees gerust, ik kom zeker terug met een ‘new and improved’ recept.

Lijkt het jullie leuk om eens zelf vaatwastabletten te maken? Of kies je na het lezen van deze vaatwastablet experience liever voor de winkelversie? We horen graag wat jullie kiezen.