Essentiële olie: we kunnen niet zonder bij hoemaakjedat.com. De natuurlijke producten die we uitproberen en beschrijven verkrijgen hun werkzame eigenschappen (en hun lekkere geur) van de druppeltjes etherische olie die worden toegevoegd. De olie is zo sterk dat je er maar een klein beetje van nodig hebt. Zoals beloofd in de laatste aflevering van onze serie over de huid verzamelen we de komende weken achtergrondinfo over een aantal soorten essentiële olie en hun specifieke eigenschappen. Deze week: lavendelolie!

Lavendelolie

Lavendelolie ruikt zoet en houtachtig, is kleurloos tot lichtgeel en is als geurstof algemeen bekend in cosmetica, parfums en wasmiddelen. Voor rookies in de wereld van homemade natural care &  natural cleaning is lavendelolie een handige eerste aanschaf: het is veelzijdig, een waardevolle toevoeging in allerlei zelf te maken verzorgings- en schoonmaakproducten, en goed te combineren met andere oliën. In tegenstelling tot veel andere etherische oliën kun je lavendelolie ook puur gebruiken, door het direct op de huid te druppelen en in te masseren. Na het lezen van deze tips ga je nooit meer de deur uit zonder een klein flesje lavendelolie!

Wat maakt lavendelolie nou zo geweldig?[1]

Zonder overdrijven, lavendelolie is your next best friend. Hieronder een greep uit de karakteristieken en 25 redenen waarom je altijd een flesje lavendelolie bij de hand moet hebben!

Rustgevend

1. Doe 1 of 2 druppeltjes olie op je kussen en je slaapt een stuk beter. Je kunt het ook vernevelen met een diffuser.
2. Het helpt om gejaagdheid en vervelende gevoelens te verminderen, bijvoorbeeld door een paar druppels in het kuiltje in je nek te masseren.
3. Slechte dag gehad? Even lekker badderen met detox badzout en een paar druppeltjes lavendel. Je komt er als herboren uit!

Verfrissend

4. Sowieso is lavendel een lekkere luchtverfrisser, je kunt een paar druppels mengen met water en alcohol en met een flacon door je huis sprayen (een top recept daarvoor kun je lezen als je je  abonneert op onze nieuwsbrief!).
5. Sprenkel een paar druppels in je stofzuigerzak en je hele huis ruikt na het stofzuigen naar lavendel!
6. Heb je de was te lang in de machine gelaten (echt, het overkomt iedereen!), doe een paar druppels lavendelolie op een stukje doek en stop het samen met de klamme was in de droger. De was komt er weer heerlijk ruikend uit.
7. Heeft je allerliefste huisdier een kleine of grote boodschap op je vloerbedekking achter gelaten, verdrijf dan de lucht met een mengsel van bakingsoda en lavendel. Sprenkel het over je tapijt, even laten intrekken en dan stofzuigen.
8. Vergeten deo op te doen? Een paar druppels lavendelolie onder je oksels is een instant fix!

Verzachtend en ontstekingsremmend

9. Bij beten van insecten, kwallen of wespen verzacht een druppeltje lavendelolie de pijn.
10. Om gebarsten lippen of droge huid weer soepel te maken, 1 of 2 druppeltjes erop smeren.
11. Ongelukjes zitten in een klein hoekje. Probeer bij kleine schaaf- of brandwondjes een paar druppels lavendelolie om de pijn snel te verlichten.
12. Spierpijn? Blauwe plekken? Voor onmiddellijke verzachting een paar druppels lavendelolie in masseren.
13. Bij oorpijn: 2 druppeltjes achter je oren doen.
14. Bij huidirritatie en acné: meng een paar druppels lavendelolie met kokosolie en masseer een kleine hoeveelheid op je gezicht voordat je gaat slapen.
15. Hoofdpijn: masseer een drupje lavendelolie op je slapen zodra je hoofdpijn voelt opkomen. Een combi met pepermuntolie maakt het nog sterker.
16. Bij hooikoorts : een paar druppels in een diffuser of in je handpalmen wrijven en inhaleren
17. Bij verkoudheid of griep: een stoombadje van heet water met een paar druppels lavendelolie, handdoekje over je hoofd en rustig inademen.
18. Gebeten door een teek? Na het verwijderen van de teek een drupje in masseren op de plek helpt genezen en een infectie voorkomen.

Insectenverdrijvend

19. In een diffuser of gemengd met water in een sprayflacon en je hebt minder last van muggen.
20. Mieren zijn ook geen fan van lavendel. Met een paar druppels bij hun nest wordt de last snel minder.
21. “Er zaten twee motten…” Wil je die liever niet in je kleding, doe een paar druppels olie op een bolletje watten en plaats die tussen je kleding.
22. Irritante wespen terwijl je op het terras zit? Sprenkel een paar druppels in een kommetje water of op een servet en de wespen blijven weg!

Verkoelend bij zonnebrand

23. Ben je ondanks je voorzorgsmaatregelen toch verbrand in het zonnetje, masseer de pijnlijke plek voorzichtig in met een paar druppels lavendelolie. Afhankelijk van de mate van verbranding kun je dit om de paar uur herhalen. En bij grotere oppervlakten kun je de lavendelolie mengen met een carrierolie om het makkelijker uit te kunnen smeren.

Misselijkheid

24. Wagenziek? Een paar druppels achter je oren kan enorm helpen.

Splinters verwijderen

25. Heb je een splinter in je vinger, doe er een druppel lavendelolie op en laat het even intrekken. De splinter komt er vanzelf uit.

Heb je zelf tips voor het gebruik van lavendelolie? Of wil je juist een andere etherische olie in het zonnetje gezet zien? Laat het ons alsjeblieft weten! Jouw input is welkom. Dat kan hieronder of via Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest. Tot de volgende keer!

Miranda

[1] Bronnen: Aromatherapie-info.nl, couponcloset.net

Serie essentiële oliën

Klik op de essentiële olie waar je meer over wilt weten.

Lavendel – pepermuntrozemarijnteatreeeucalyptus