Vandaag gaan we het hebben over de tweede stap in mijn gezichtsverzorging recepten – de gezichtstoner.

Heb je deel één – de reiniging gemist? Lees deze dan hier – Gezichtsreiniging – #DetoxJeGezicht vergeet ook niet de reacties en antwoorden te lezen 😉

Pure ingrediënten

Ik weet het, het lijkt raar om iets op je gezicht te smeren wat je normaal door je yoghurt mixt of over je salade heen sprenkelt. Maar wanneer je je realiseert dat pure ingrediënten precies zijn wat je lichaam nodig heeft dan is het eigenlijk heel raar dat je liever kiest voor onnatuurlijke, synthetische, waarschijnlijk niet echt gezonde producten, toch?

En om de overstap nog makkelijker te maken heb ik weer een makkelijk recept voor je. Mijn  gezichtstoner bestaat uit drie ingrediënten. Namelijk appelcider azijn en dan wel de biologische versie waar je nog drab in ziet drijven. Want in de drab zitten juist de goodies waar je huid zo blij van wordt 😉. Water om de azijn te verdunnen, want het pure spulletje is een beetje heftig, en optioneel nog essentiële olie.

Waarom appelcider azijn?

Net als honing heeft appelcider azijn anti-bacteriële eigenschappen en is het rijk aan AHA’s (ja ja, dat dure spul in die potjes 😉) die dode huidcellen weg-eten en je huidtint verbetert. In tegenstelling tot op alcohol gebaseerde gezichtstoners herstelt appelcider azijn de pH van de huid waardoor deze in balans blijft en niet ineens heel droog of juist vettig wordt. Wat wel regelmatig voorkomt bij de commerciële zusjes. Was voor mij één van de redenen om over te stappen op puur natuur!

‘Maar Mariska, azijn stinkt!’ Dat klopt, het stinkt zeker en je ruikt het goed als je het gebruikt. Eenmaal opgedroogd ruik je het niet meer, echt niet. Nou, laat ik het zo zeggen: ik ruik het niet meer dus ga ik ervan uit dat dat bij jou ook zo zal zijn! Het wordt natuurlijk verdund met water en ik gebruik ook altijd een paar druppeltjes essentiële olie om de geur nog iets te maskeren, dat raad ik je zeker aan.

Om de geur verder te maskeren en nog meer goede eigenschappen erbij te krijgen kun je ook hydrolaat zoals rozen- of kamillewater gebruiken. Dit zijn mijn persoonlijke favorieten!

Verzorg je gezicht dagelijks met een toner van appelciderazijn aangelengd met water.Gezichtstoner op maat

Honing is zo’n ingrediënt wat echt iedereen – ongeacht huidtype – kan gebruiken. In principe is appelcider azijn ook door iedereen te gebruiken, maar nog fijner is het om een gezichtstoner op maat te maken.

Meng ¼ cup water met ½ eetlepel appelcider azijn, giet in spuit- of gewoon flesje en gebruik iedere ochtend en avond na de gezichtsreiniging.  Bewaar je je toner in een spuitflacon dan kun je je gezicht sprayen anders verspreid je de toner met een zacht doekje of wattenschijfje. Ik smeer – als mijn huid nog licht vochtig is van de toner – direct mijn moisterizer erop, omdat deze daardoor beter en makkelijker op te brengen is. Volgende week meer over mijn moisterizer 😍.

Nu heb je ongeveer 60 ml gezichtstoner gemaakt waar dan 12 druppels essentiële olie (EO) in kunnen. Je kunt kiezen voor een lekkere geur of voor een olie met bepaalde helende eigenschappen. Zoals bijvoorbeeld teatree EO bij een onzuivere huid. Natuurlijk kun je het ook combineren.

Dit product wordt gemaakt met water – ik neem altijd gefilterd water – maar hierdoor is de houdbaarheid buiten de koelkast ongeveer een week. Maak daarom één keer in de week de hoeveelheid aan die je die week nodig hebt dan hoef je het niet weg te gooien. Dit kost je ongeveer een minuutje dus dat is lekker snel, toch?

Opties per huidtype

Vettige huid
Vervang het water voor toverhazelaar – lees in het artikel Toverhazelaar het geheime ingrediënt waarom – en gebruik teatree EO. Wordt de geur je te heftig, gebruik dan een mix van teatree en lavendel EO.

Oudere/rijpere huid
Vervang het water voor rozenwater – lees hier hoe je dit simpel zelf kan maken – en kies voor Ylang Ylang EO.

Droge huid
Vervang het water met kamillewater en gebruik lavendel of wierook (frakincense) EO.

Gevoelige huid
Vervang het water met rozenwater en gebruik kamille en/of lavendel EO.

Nog een beetje meer

Op mijn YouTube kanaal kun je zien hoe ik het recept voor de vettige huid maak! Vergeet niet te abonneren zodat je geen filmpje meer mist.

Zoals je ziet zijn er vele variaties mogelijk! Probeer het uit en laat me weten wat je ervan vind. Het beste resultaat krijg je als je de volledige routine een kans geeft want net als bij middeltjes uit de winkel werkt het niet binnen een dag 😉.

Volgende week de laatste stap in mijn gezichtsverzorging routine – Gezichtsmoisturizer – #DetoxJeGezicht

Heb je vragen, stel ze gerust 😘.

Tot volgende week

Gezichtsreiniging – #DetoxJeGezicht
Gezichtstoner – #DetoxJeGezicht
Gezichtsmoisturizer – #DetoxJeGezicht

Download het #DetoxJeGezicht cheatsheet en varieer naar hartelust met deze natuurlijke ingrediënten| gezichtsverzorging | Diy natural facecare