Zo,  de stoute schoenen heb ik aangetrokken, want vandaag kom ik met een persoonlijk blog in de lucht. Aanleiding is mijn start met ‘Your 50 days of Green Happiness summer edition’. In een drietal artikelen beschrijf ik mijn persoonlijke reis door dit boek heen. Vandaag gaat over; waarvan ik wil herstellen en dag 1, het volgende blog gaat over dag 30 en het laatste over dag 50 en het eindresultaat. Wij zijn geen foodblog dus de gerechten en bijbehorende foto’s zullen hier niet de revue gaan passeren. Ben je toch benieuwd! Volg mij dan op Instagram @mariskavheel daar kun je zien en lezen hoe het me tussentijds vergaat.

Wat ging er aan vooraf

Na jaren afwisselend al een soort van kleine hartaanvallen gehad te hebben, werd ik keer op keer weggestuurd door de EHBO en cardiologen met de mededeling dat ik niets aan mijn hart had. In november 2015 kreeg ik zo’n zware aanval dat ik daarna helemaal niets meer kon. Van mijn bed naar het toilet lopen was een martelgang en ik moest 15 minuten op adem komen voordat ik überhaupt kon plassen. Ook nu werd ik in het ziekenhuis niet serieus genomen (gelukkig wel door mijn huisarts) en naar huis gestuurd met de mededeling dat ik een gezond hart had.

Samen met mijn huisarts regelde ik een second opinion bij de topspecialiste – voor vrouwen met hartklachten – Prof. Maas in het  Radboud UMC. Zij nam mijn klachten zeer serieus en na een aantal onderzoeken werd afgelopen mei de diagnose Microvasculaire Coronaire Dysfunctie (MCD) en hartritmestoornissen (PSVT) vastgesteld. Ben je geïnteresseerd om te weten wat mijn klachten en de invloed daarvan op mijn dagelijks leven zijn, lees dan de website Leven met pijn op de borst, zij beschrijven dit heel uitgebreid.

Herstellen

Herstellen ging zeker de eerste paar maanden zeer moeizaam. Ik had nog dagelijks aanvallen en mijn conditie was helemaal verdwenen. Van praten raakte ik buiten adem en bijvoorbeeld even zitten achter de pc leidde al tot aanvallen. Ik voelde me daardoor vaak moedeloos, waardeloos en continu heel vermoeid, wat natuurlijk ook niet bijdroeg aan mijn herstel.
Gelukkig zit er nu een hele lichte stijgende lijn in mijn herstel, al gaat het mij nog lang niet snel genoeg 😉 . Ik zoek nu naar balans in alles wat ik doe en bovenal probeer ik alle stress te vermijden. Dat is nog lastiger dan ik dacht, want zelfs een verhitte discussie of bijvoorbeeld verdrietig zijn over een verlies levert stress op en daarmee weer een aanval.

De eerste maanden na mijn diagnose worstelde ik met mijn gevoelens van boosheid, verdriet, waarom nou weer ik enzovoort. Maar nu ben ik eindelijk zover, om me bezig te houden met acceptatie en hoe nu constructief verder. Het accepteren van een degeneratieve, onvoorspelbare aandoening gaat echt met vallen en opstaan. Maar gelukkig val ik steeds minder vaak, waardoor ik nu ruimte in mijn hoofd krijg om na te denken over hoe nu verder.

Ruggengraat

Ik geloof dat lichaam en geest een wisselwerking hebben op je gezondheid. Je hebt ze ook beide nodig om te herstellen! Dus naast bewegen, besloot ik ook iets te gaan doen met mijn eetgewoonten. Alles voor een kans op meer energie en daardoor weer meer als een gezond mens functioneren, toch! Echt heel ongezond leef ik niet, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Met dit in het achterhoofd kwam ik op Instagram al een paar keer geweldige foodfoto’s tegen van @thegreenhappiness waardoor ik verleid werd tot de aankoop van de winter en zomer editie van hun 50 dagen maaltijdplan.

Het feit dat ze 50 dagen lang exact aangeven wat je moet eten, hoe je het klaar moet maken en het bijbehorende boodschappenlijstje, trokken mij uiteindelijk over de streep. Iedere keer was ik op zoek naar gezonde recepten en informatie over hoe je je maaltijden kan plannen. Maar er was zoveel te vinden dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Dus voordat ik begonnen was had ik al weer opgegeven. Met dit boek voel ik me hoopvol dat ik het kan volhouden, omdat het me aan de hand meeneemt. Dat is wat ik op dit moment nodig heb!

Your 50 days of Green Happiness zomer editie dag 1

Er zit een leuk werkboek bij het boek waarin je een aantal vragen beantwoord over een aantal onderwerpen. Deze vragen beantwoord ik op dag 30 en 50 opnieuw om een beeld te krijgen van het verloop en het eindresultaat. De vragen met antwoorden deel ik hier:

Datum : 4 september 2016
Gewicht : 71,5 kg
Heupomvang : 105 cm
Buikomvang : 84,5 cm
Omvang bovenbeen : 58 cm
Omvang bovenarm : 30 cm
Cijfer gezondheid : 5
Cijfer energieniveau : 2
Eventuele klachten : Vermoeid, weinig uithoudingsvermogen, hoofdpijn, slechte concentratie, snel buiten adem, opgeblazen gevoel, vocht vast houden, hartkloppingen, hartritme problemen, aanvallen pijn op de borst, licht in het hoofd zijn, haaruitval, schilfers op hoofdhuid, grijs en dun haar, zachte nagels met ribbels, gelig oogwit, wallen en vlekjes onder ogen, droge ogen, slappe huid, rimpels rond ogen/mond, droge lippen, afdrukken van tanden in tong en een gezwollen rechterkant van mijn gezicht.
Op welke momenten van de dag heb je last van energiedip?     WISSELEND

Hoe is je stoelgang

Dagelijks ga ik 1 á 2 keer naar de WC
Ik heb wel eens last van een opgeblazen gevoel?   JA
Ik ben af en toe winderig?    JA
Ik heb wel eens last van buikkrampen?    JA

Zoals je kunt zien is de lijst met klachten behoorlijk lang, mijn hoop en doel is deze met tenminste de helft te verminderen aan het einde van de 50 dagen.

Op dag 30 kom ik terug met een update, de ups-and-downs, de ontwikkeling van de klachten en hoe ik me geestelijk en lichamelijk voel. Tot die tijd kan ik alle support gebruiken dus aanmoedigingen en tips zijn altijd welkom. Ben jij aan ook aan het herstellen? Hoe pak je het aan? Vertel het mij hieronder of laat een berichtje achter op Instagram @mariskavheel.

Dag 1 selfie