Ieder jaar kom ik in aanmerking voor de griepprik en iedere keer besluit ik om mijn lot in eigen handen te houden. Ik geloof niet zo in prikjes die me gezond kunnen houden. Ik kies liever voor een natuurlijker manier om mijn weerstand op peil te houden. Inmiddels weet ik na een aantal jaren wat voor mij het beste werkt. Maar zelfs dan kun je toch nog aangenaam verrast worden.

Welke manier?

Het is eigenlijk een verzameling van manieren bij elkaar, die passen bij mijn levensstijl en omstandigheden. Wat ik hier dus schrijf helpt jou misschien, maar misschien ook niet. Haal er voor jezelf uit wat je handig of makkelijk lijkt en probeer het uit. Dat is de beste manier om te achterhalen of het iets voor je doet. Zo heb ik het ook gedaan en zo doe ik het eigenlijk nog steeds. Want ik heb in de laatste weken ook mijn routine weer bijgesteld.Is jouw weerstand sterk genoeg voor de wintermaanden?

 1. Genoeg nachtrust

  Dit is bij mij de makkelijkste, omdat ik eigenlijk altijd heerlijk slaap. Natuurlijk heb ik ook het geluk, dat ik zo lang kan slapen als mijn lichaam nodig heeft. Dat is voor de werkenden onder ons vaak een ander verhaal .

 2. Stress vermijden

  Niet alleen goed voor mijn weerstand maar ook voor mijn hart. Hoe ik stress vermijd? Door eerst te identificeren waar voor mij stresspunten zitten. Bijvoorbeeld deadlines is een no go voor mij. Dit betekent dat ik alles goed moet inplannen zodat ik niet ineens onaangenaam verrast word door een deadline.

  Voor mij betekent het ook dat ik bepaalde typen mensen in mijn leven probeer te vermijden. Mensen die vaak negatief zijn, of alleen maar bezig met problemen in de buurt, in de stad, in de wereld. En zo zijn er voor mij nog een aantal zaken die mij teveel energie kosten. Door deze situaties en mensen te vermijden kan ik mijn energie vaak beter handhaven, wat direct zijn uitwerking heeft op mijn weerstand.

  Heb jij hier ook last van maar kun je het niet vermijden, om welke reden dan ook? Bij mij helpt het om me af te sluiten met een druppel Frankincense essentiële olie op mijn kruin. Hierdoor kan ik me toch in bepaalde situaties begeven zonder doodmoe thuis te komen.

 3. Supplementen

  In principe lees je bij de meeste adviezen over ondersteuning voor je weerstand dat je gezond moet eten. Wat ik daarover denk kun je teruglezen in mijn blog – hoe ik meer energie kreeg in drie weken. Ik vul dus gezond eten aan met de nodige supplementen. In mijn geval is dat een zeer uitgebreide multivitamine, antioxidanten en omega 3,6, 9 en Q10. Sinds de start voel ik me niet alleen energieker maar fysiek voel ik me zeker sterker. Ik geloof dat dit zeker zal bijdragen aan een goede ondersteuning van mijn weerstand.

 4. Zo min mogelijk medicatie

  Veel medicijngebruik kan leiden tot een lagere weerstand. Mijn oplossing hiervoor is om mijn lichaam zoveel mogelijk te ondersteunen met natuurlijke alternatieven.  In dat kader ontdekte ik dit jaar pure essentiële oliën die heel goed aansluiten bij dit voornemen.

  Dus bij het eerste het beste snufje wat ik om me heen hoor gaat bij mij de diffuser aan, gevuld met Thieves en Purification. Of ik gooi een showermelt met R.C. in de douche waar mijn luchtwegen me dankbaar voor zijn.

  In ieder geval smeer ik tweemaal daags met een rollerflesje Thieves onder mijn voeten en sindsdien durf ik weer iemand die loopt te sniffen te begroeten. Zelfs een proestende man naast me in bed kon me niet deren. En hij was ook sneller dan normaal weer ready to go .

 5. Optimisme

  “Wat”, hoor ik je denken, “hoe kan dat nou helpen?” Ik geloof dat wanneer je optimistisch bent je minder snel ziek zult zijn. Want een optimist denkt niet: “oh jee, iedereen om me heen is ziek, ik zal dus ook wel ziek worden”. Een optimist denkt daar niet eens over na, is daar helemaal niet mee bezig. Ik hoor zo vaak mensen om me heen zeggen: “er heerst een griep of verkoudheid, ik moet oppassen dat ik ook niet ziek word”. Mijn ervaring is dat 70% procent van die mensen juist ziek wordt. Mensen in mijn leven die ik er niet over hoor, valt mij op, zijn zelden of nooit ziek. Dus mijn conclusie? Me niet bezig houden met ziek zijn maar me richten op een goede gezondheid. Ik pas dit nu al een poosje toe en het lijkt te werken. Maar om zeker te zijn blijf ik ook de eerste vier punten toepassen.

Is dat alles voor een goede weerstand?

Dit waren mijn tips en waarschijnlijk mis je er nog twee. Dat klopt! Goede persoonlijke hygiëne en bewegen/sporten. De tweede is simpel: met mijn gestel is sporten/bewegen minimaal, maar het lijkt op dit moment geen problemen op te leveren.

Dan de eerste, persoonlijke hygiëne. Ja, moet ik echt eerlijk zijn? Ik was niet altijd netjes mijn handen en als ik ze was is dat vaak alleen met water. Nu ben ik natuurlijk veel alleen thuis, dus niemand die er last van heeft. Misschien vind je me nu vies :), nou ja dat is dan jammer. Ik weet trouwens zeker dat ik niet de enige ben .

Draagt handen wassen bij aan een goede weerstand? Ze zeggen van wel, maar ik ken mensen die zelden of nooit handen wassen maar ook zelden ziek zijn. Dus ja vertel jij het maar, ik weet het niet!

Heb jij nog een gouden tip, dan hoor ik dat graag!