Schoonmaken is niet het leukste wat je op een dag kunt doen: sta je weer met zo’n dure fles chemische cleaner om je heen te sprayen. Het kan leuker, goedkoper, schoner én groener! Start vandaag nog met deze 2-staps homemade sinaasappelschoonmaakspray. Je wilt nooit meer anders!

Schoonmaakazijn is op zich al een supergoeie en goedkope cleaner. Voeg je daar de schillen van citrusvruchten aan toe, bijvoorbeeld sinaasappel, dan krijg je er in één klap een ontvetter én een lekker geurtje bij! Een multi-inzetbaar, krachtig ontvettend, niet-chemisch en heerlijk ruikend schoonmaakmiddel. Dat willen we toch allemaal?

Homemade sinaasappelschoonmaakspray in 2 stappen

* witte azijn; schoonmaakazijn is de goedkoopste variant, bijvoorbeeld hier te koop
* de schillen van een citrusvrucht naar keuze: citroen, limoen, grapefruit. Wij kozen voor sinaasappel. Je mag de soorten ook mixen

zelfgemaakte sinaasappelschoonmaaksprayMaak de schil van de sinaasappel goed schoon, zorg dat je het vruchtvlees goed verwijdert (het wit aan de binnenkant van de schil mag erop blijven zitten). Stop de schillen in een glazen, afsluitbare (weck)pot en zorg dat de schillen geheel in azijn zijn ondergedompeld. Bewaar de pot gedurende 3 weken en schud de pot regelmatig. Hoe langer je het laat weken, des te beter komen de krachtige oliën uit de schillen vrij die het schoonmaakmiddel ontvettende eigenschappen geven. Let wel op bij een metalen deksel als je bijvoorbeeld een glazen pot recyclet, als het mengsel er te lang in zit zal het corroderen.

Na 3 weken

Zeef de sinaasappelazijn met behulp van een fijne zeef of een doek zodat al het residu (eventuele stukjes witte schil) achterblijft. Vul een sprayflacon (hergebruik bijvoorbeeld een schoonmaakfles) 50/50 met de sinaasappelazijn en water, of met alcohol als je oppervlakten goed wilt ontsmetten. Wees wel voorzichtig met natuursteen (marmer, graniet): de bijtende eigenschappen van azijn kunnen het beschadigen. Behalve op glas en spiegels werkt het wat ons betreft hartstikke goed. Het geeft een mooie glans, plus: je huis ruikt heerlijk naar sinaasappel!

Teveel sinaasappelazijn over? Vries het in of bewaar het in een donkere fles of donkere ruimte zoals een keukenkastje. Heb je als een dolle sinaasappels uitgeperst of gegeten en heb je teveel schillen, maak ze schoon en vries ze in voor het volgende moment dat je je eigen sinaasappelschoonmaakspray wilt maken.

Handige tips in combinatie met baking soda

* Op heftig aangekoekte oppervlakten kun je eerst wat bakingsoda strooien alvorens te poetsen met sinaasappelschoonmaakspray.
* Etiketten of stickers verwijderen: gekmakend gepeuter toch? Hoeft niet! Lukt het niet na warm water met afwasmiddel, probeer dan de sinaasappelschoonmaakspray. Laat het even intrekken. Gaat het er daarna nog niet af, maak dan een papje van bakingsoda met olijf- of kokosolie. Breng het aan, laat het even intrekken en poets het er daarna af met een doekje of een oude sok.

Wat vind je van deze tip? Proberen waard? En hoe bevalt het? We zijn nieuwsgierig naar je mening! Laat een reactie achter of stuur ons een berichtje via Facebook of Twitter. We vinden het leuk als je ons ook volgt op Instagram of Pinterest!