Laatst had ik een housewarming/birthdaybash en natuurlijk wilde ik met iets origineels voor de dag komen. Lang hoefde ik niet te zoeken, want één van de eerste recepten die ik tegenkwam op Pinterest was van een bodyscrub. Mijn keuze viel op koffie en citrus/zout scrub. Het leuke van beide recepten is dat je het heel makkelijk zelf kan maken waardoor je een eindeloze voorraad hebt 😉 . Beide scrubs zijn geschikt voor mannen en vrouwen. Zelf vind ik de koffie scrub bij uitstek geschikt voor een man omdat het zo’n lekker stoer karakter en geurtje heeft 😉 .

Kies je voor een suiker of zout scrub?

Suiker en zout scrubs worden gebruikt om de huid een handje te helpen bij het exfoliatieproces van de huid.

Exfoliëren is een natuurlijk proces, waarbij het lichaam oude, beschadigde en vervuilde huidcellen afstoot en deze vervangt voor verse, jonge cellen… [1]

Suiker scrubs zijn zachter dan zout scrubs en daardoor beter geschikt voor de huid, de gevoelige delen van je lichaam – zoals je decolleté –  en je gezicht. Bij zout scrubs moet je bedenken dat je eerst scrubt en daarna pas gaat scheren of waxen, anders kan het behoorlijk onaangenaam aanvoelen 😉 . Sommige mensen houden niet van zout scrubs omdat het naar hun gevoel de huid uitdroogt. Zelf heb ik hier nooit last van gehad, wellicht omdat de olie die erin zit mijn huid voldoende voed. De suiker scrub plakt ook wat meer dan een zout scrub, maar beide heb je onder de douche of met warm water uit de kraan – als je je gezicht alleen gedaan hebt – er zo af.

Ik gebruik ze beide, heeft meer te maken waar ik zin in heb en wat ik op dat moment in huis heb.

koffie en citrus/zoutscrubHoudbaarheid koffie en citrus/zout scrub

Zoals met alle natuurlijke producten is de houdbaarheid beperkt. Op het internet vindt je diverse – conflicterende – berichten, variërend van 2 weken tot 2 maanden. Mijn advies ga op je eigen reukorgaan af. Je ruikt het namelijk direct als het niet meer te gebruiken is.

De houdbaarheid van de scrubs kun je verbeteren door bijvoorbeeld de scrub in de koelkast te bewaren. Zelf ben ik hier niet zo’n fan van omdat ik nog wel eens vergeet het potje uit de koelkast te halen voordat ik ga douchen. Daarnaast is de scrub dan ook wel koel wat ik niet erg prettig vind. Maar ja dat is heel persoonlijk. Wat ook helpt is een schepje gebruiken zodat er geen vocht in het potje komt. Want water en natuurlijke ingrediënten is a ‘bad combination’.

Hoe maak je deze verwennerij voor je lichaam?

Citrus/zout scrub

* 1 cup zeezout
* ¼ cup amandelolie (of andere olie naar keuze)
* ½ theelepel citroenrasp
* ½ theelepel sinaasappelrasp

Koffie scrub

* 2 gelijke delen gemalen koffie en suiker
* 1 eetlepel olijfolie (of andere olie naar keuze)
* 2 eetlepels kokosolie
* 1 eetlepel zeezout

Meng eerst alle droge ingrediënten en voeg daarna pas de oliën toe. Je kan het direct in het potje maken waarin je het wilt bewaren. Of je kan het eerst in een ruimer schaaltje maken en daarna overscheppen. Het laatste is wat ik de volgende keer doe! Want het was wel echt een beetje pielen om alles goed vermengd te krijgen door te weinig bewegingsruimte. Ach deze keer zag ik het maar als een mini cursus mindfulness, maar het gaat een stuk sneller en makkelijker op de laatste manier.

Ga jij deze koffie en citrus/zout scrub ook maken? Heb jij wel eens je eigen scrub gemaakt? Wat heeft jou voorkeur – suiker of zout – en waarom? We horen graag van je! Laat een bericht hieronder achter of op één van onze social media kanalen, gebruik dan de hashtag #hoemaakjescrub.

[1] http://www.ladicha.nl/