Zoals vorige week beloofd, vandaag het artikel over hoe ik mijn vaste kraantje in het toilet en mijn eierkoker ontkalk. Als ontkalker gebruik ik schoonmaakazijn maar je kunt ook natuurazijn gebruiken. Op de foto’s kun je zien dat het echt werkt en ik jou niet iets op de mouw probeer te spelden 😉 .

Kraantje ontkalken

Het kraantje in mijn toilet ontkalken was op zijn zachtst gezegd een uitdaging. De filter kan er namelijk niet vanaf gedraaid worden zoals dat wel met mijn keukenkraan kan. Natuurlijk vond ik op Pinterest weer de oplossing :).

Neem een stevig plastic zakje en vul dit met azijn aangelengd met water (2/3 azijn, 1/3 water). Bind het zakje met een stevig elastiekje rond je kraan(tje) en laat dit ongeveer vierentwintig uur zitten. Neem echt een wat steviger plastic zakje, want ik was zo slim om een broodzakje te nemen en dat ging binnen een paar uur langzaam lekken. Het heeft het wel vierentwintig uur volgehouden maar hierdoor zat het kraantje niet meer volledig ondergedompeld in de azijn. Ik heb dus nog na moeten behandelen met een schuursponsje gedrenkt in azijn om het hardnekkige kalk er ook af te krijgen.

Helaas zit je dus wel vierentwintig uur op het toilet in de azijnlucht, maar het voordeel is: de andere geurtjes worden behoorlijk overstemd 😉 . Ik durfde niet een paar druppeltjes essentiële olie (EO) toe te voegen omdat ik weet dat plastic (zeker dun plastic) en EO niet goed samen gaan. Gelukkig zitten we niet de hele dag op het toilet, toch?

Nadat ook het schuursponsje nog een poosje zijn werk heeft gedaan heb ik met een schone natte schuurspons de restjes kalk er zonder schrobben afgekregen. Zie het resultaat! Ziet er toch super uit!

Dit kraantje was in ieder geval de laatste vijf jaar niet meer ontkalkt – omdat ik dus niet wist hoe ik dat moest aan pakken en ik ook geen zin had in schrobben. Maar zelfs na al die jaren kwam het er met azijn super makkelijk af.

Ontkalk je kraan, eierkoker, waterkoker en nog veel meer met azijn.Weer een blinkende eierkoker

Zo makkelijk als het kraantje schoon ging, nog makkelijker is het om je eierkoker te ontkalken. Giet ook hier weer ongeveer 2/3 azijn en 1/3 (bij voorkeur gefilterd) water in en laat een paar uur staan. Ik was vergeten dat het er stond dus ik denk dat het er bij mij ongeveer zes uurtjes ingezeten heeft. Goed afspoelen met water, et voilà – een blinkende eierkoker.

Echt zo simpel is het!

Op deze manier kun je dus heel veel dingen ontkalken in je huis.

Wat dan nog meer

In het artikel 15 x ontkalken met azijn heb ik een opsomming gegeven van wat je nog meer kunt schoonmaken met azijn. Wil je dat ik meer stap-voor-stap schoon met azijn artikelen schrijf? Laat dan een reactie achter met het onderwerp waar je de volgende keer over wilt lezen.

Hopelijk heb ik je weer een stukje op weg geholpen naar een meer natuurlijke en trouwens ook goedkopere manier van schoonmaken. Het is altijd fijn om wat liever te zijn voor het milieu en onze portemonnee toch?

Op Facebook plaats ik regelmatig ook leuke wetenswaardigheden en tips over schoonmaken en allerhande natuurlijke oplossingen, dus als je de Hoemaakjedat pagina bezoekt vergeet ons dan niet te liken zodat je niets meer mist.