Vandaag kan ik eindelijk schrijven over een projectje wat ik al in november vorig jaar begonnen ben. Namelijk knoflook laten groeien van teentjes die in mijn kast lagen.

Gefascineerd door het opnieuw laten groeien van allerlei groenten dacht ik toen ik wat ontsproten knoflookteentjes vond: ‘goh wat gebeurt er als ik die nu in de grond stop?’ Ik ga je dus nu vertellen wat er dan gebeurt 😉

November 2016

Er lagen dus wat knoflookteentjes in mijn kast – ik had toen nog geen goede bewaarmethode, nu wel – die nodig opgemaakt moesten worden. Normaal gooi ik die in mijn vriezer zodat ik ze nog wat langer kan bewaren. Maar ik had op Pinterest gelezen dat je ze ook in een pot kan planten – dan heel lang wachten – en dan heb je knoflookbollen. Nah ja zeg, dat moest ik natuurlijk met mijn eigen ogen zien.

Kweek je eigen knoflook in een pot of in je tuin.Ik had nog een lege plantenbak en het had nog niet gevroren – want dat schijnt belangrijk te zijn! Dus hup, mijn zeven knoflook teentjes konden de bak in. Ongeveer een centimeter aarde erover heen en indien nodig water geven. Easy toch! Dat water geven heb ik misschien niet altijd zo trouw gedaan want wie denkt er nou aan om in hartje winter op het balkon planten water te gaan geven, ik niet dus 😉 .

Tussendoor de knoflook checken

Dit is niet echt een dingetje, want je hebt er letterlijk geen omkijken naar. Je krijgt na een hele poos wat groen wat de kop opsteekt. Dat duurde best lang voordat dat gebeurde. Helaas heb ik het allemaal niet genoteerd omdat ik eerlijk gezegd dacht dat ik het wel kon onthouden. Stom natuurlijk want sinds november 2015 is mijn hoofd een zeef duh! Dus ik kan je geen details geven, maar of dat echt belangrijk is… Ik denk het niet, want je kunt er toch niets mee. Je knoflook groeit, of niet.

Ook al is het waar dat je er geen omkijken naar hebt, je moet er wel echt heeeel lang op wachten. Tjonge jonge zeg, want het is nu half juli en ik heb ze eindelijk geoogst.

Knoflook oogsten

Is ook zoiets, hoe weet je nou of je knoflookbollen geoogst kunnen worden. Want het leeft onder grond en je ziet – behalve wat groene stengels – er helemaal niets van. Ook hier gaf Pinterest gelukkig weer het antwoord. Je telt het aantal groene sprieten en als meer dan de helft bruin is geworden stop je twee weken met water geven. Je moet dus ook de pot onder een afdak of iets dergelijks zetten zodat er geen regen in komt! Daarna heel voorzichtig om de bol heen graven totdat het vrij ligt. Kijk uit dat je de fragiele schil niet beschadigt.

Leuk weetje is trouwens dat de hoeveelheid sprieten tevens de hoeveelheid schillen is om je bol!

Helaas heb ik maar hele kleine bolletjes opgegraven dus misschien had ik niet elke keer het groen af moeten knippen voor in mijn soep, roerei en nog veel meer. Maar ja ik dacht dat lijkt op bosui maar dan met knoflook smaak. Super lekker! Maar zoals je soms juist dingen weg moet halen zoals bij tomatenplanten – dat wordt dieven genoemd – mag je dus niet continu het groen van de knoflook weg knippen. Ik heb mijn lesje geleerd en ga dus de volgende keer niet meer knippen want ik wil natuurlijk mega grote knoflook bollen waarover ik tegen iedereen op kan scheppen.

Nog een keer

Ondanks de kleine opbrengst ga ik zeker aankomend najaar weer knoflook in de grond stoppen. Het is de makkelijkste manier om groenten op je balkon te kweken dus waarom niet. Nu ik weet wat ik anders moet doen, zal de opbrengst volgend jaar toch beter zijn.

Ik knip dus niet meer het groen af en ik ga ze in een diepere bak planten waar het vocht beter afgevoerd word. Want knoflook houdt absoluut niet van natte voeten!

Doe jij met me mee in november? Plant jij ook wat teentjes in de volle grond of in een leuke pot?