Wat doe je als je lavendel in je tuin of balkon net over zijn hoogtepunt heen is? Niets! Ja dat kan natuurlijk, je kunt er zolang mogelijk van genieten. Of je maakt van een gedeelte of alles 😜 homemade lavendelolie. Dat is wat ik heb gedaan.

Simpelste recept ooit

Ja, ja dat roep ik vaker, maar het is ook echt waar. Vorig jaar heb ik lavendelextract gemaakt – recept vindt je in de Hoemaakjedat bibliotheek – dit jaar koos ik voor lavendelolie. Wat heb je nodig? Alleen lavendelknopjes, draagolie en een paar weekjes geduld.

Maak je eigen lavendelolie met de bloemen uit je tuin of van je balkon.Twee weken geleden plukte ik de lavendel en heb ik ze op een dienblaadje in de vensterbank te drogen gelegd. Dit proces kun je ook versnellen door de bloemen in de oven te leggen op 100° voor een paar uurtjes. Check regelmatig zodat ze niet verbranden 😉. Nadat ze goed gedroogd zijn rits je met je vingers de bloemetjes van de steeltjes, laat het gelijk in het potje terecht komen. Op deze manier kneus je gelijk de bloemetjes zodat hun essentie vrij komt. Dat is wat we willen! De geur, essentie van de lavendel vangen in de olie, zodat je een heerlijk geurende olie krijgt.

Zo maak je het dus

De olie – kies jouw favoriet – giet ik er op gevoel in. Dit keer is het 1/3 lavendelknopjes op 2/3 V 6 olie. V6 is een hele fijne voorgemengde draag olie van Young Living. Het is mijn nieuwe favoriet omdat je het voor ieder huidtype kunt gebruiken en het een hele droge olie is. Droge olie, wat is dat dan? Dat is een olie die heel snel intrekt en geen olie laagje achterlaat. Heel fijn als je het gebruikt voor je gezicht, want die hoeft niet perse te glimmen van mij.

Draai het deksel op het potje, plak een label erop (zeker als je tegelijkertijd meerdere oliën laat trekken) en zet het op een donkere plaats in het zicht. Wanneer je het ergens neerzet dat je het niet ziet, vergeet je namelijk om het af en toe te schudden. Vandaar! Laat het nu een paar weken staan, met een minimum van twee weken. Een maximum is er niet echt maar met zes weken heb je een heerlijk geurende lavendelolie.

Waar gebruik je lavendelolie voor

Dit jaar had ik een karige oogst, dus de opbrengst van de lavendelolie ga ik in een gezichtsolie en/of oogserum gebruiken. Hopelijk heb ik volgend jaar een grote oogst! Dan kan ik het ook in mijn lichaams- en haarolie gebruiken.

De olie is ook heel fijn bij brandwondjes, in mijn homemade lippenbalsem, gezichtsmasker of cacaoboter bodybutter. Echt, je kunt het voor ongelooflijk veel dingen gebruiken. En het allerbeste aan dit verhaal, 100% puur natuur en geen nasty ingrediënten!

Ik heb geen tuin

Ik ook niet maar gelukkig kun je lavendel ook heel goed in potten houden. Dus heb je een balkon of een zonnig raam waar je een paar potten kunt neerzetten? Dan kun je al je eigen lavendel kweken. Het ruikt heerlijk in je huis en muggen houden niet van de lucht dus dat is een prettige bijkomstigheid. Of misschien heb je vrienden die een tuin met lavendel hebben en mag je misschien een half potje bloemen plukken..? Geef ze later het eindresultaat (iets met lavendel, zelfgemaakt!) dan mag je waarschijnlijk volgend jaar weer komen plukken 😍. Als laatste kun je ook gedroogde lavendel kopen, let wel op dat ze bij voorkeur onbespoten of biologisch geteeld zijn.

Nog op mijn wensenlijstje

Mijn lijstje bestaat uit een citrus-, koffie-, gemixte kruiden-, calendula- en een rozenlavendelolie. Natuurlijk ga ik ze allemaal met jou delen op dit blog. Volg het blog op Facebook en mis niks meer!

Heb jij weleens een olie zelf gemaakt? Welk ingrediënt(en) heb je gebruikt?

 

 

Mijn blog is genomineerd! Help mij door te stemmen.

DIY Blog Award 2017