Luchtige kokoscrème is het makkelijkste recept wat ik tot nu toe gevonden heb. In augustus was ik al druk in de weer met deze kokoscrème maar met de hittegolf in september bleek dit makkelijke recept één grote flop. Op het hoe en waarom kom ik later terug. Ook al flopte het in september, in de wintermaanden vind ik het een goede aanvulling op mijn huidverzorging. Als ik geen zin of tijd heb om een luxueuze bodybutter te maken, val ik terug op dit recept. Echt een aanrader voor de beginner in natuurlijke homemade verzorging. Kokoscrème kun je echt overal op smeren! Zelf gebruik ik het lekker na het douchen over mijn hele lichaam en gezicht.

Kokoscrème: zo simpel

Kokosolie is een carrier olie met heel veel voordelen voor de huid. Deze voordelen kun je in een eerder artikel lezen. Heel fijn dat nou juist deze olie heel geschikt is om makkelijk een heerlijke kokoscrème van te maken.

Eigenlijk is het bijna belachelijk hoe simpel sommige dingen in het leven kunnen zijn. Neem nu dit kokoscrème recept, het enige wat je namelijk moet doen is mixen (ongeveer 10 minuten) totdat het eruit ziet als een witte smeuïge substantie. Het enige waar je op moet letten is dat de kokosolie niet te hard maar ook niet gesmolten is als je het gaat mixen. Voelt het als boter dan heb je de juiste consistentie te pakken, mixen maar 😉 .

Kokosolie heeft een lichte kokosgeur. Wil jij een ander geurtje? Geen probleem, druppel je favoriete essentiële olie erdoorheen. Begin met een paar druppels, even goed mixen en een beetje smeren op je hand. Vind je de geur al lekker dan ben je klaar, anders blijf je druppelen en mixen totdat je tevreden bent over de geur.

Kokosolie debacle

Ik bewaar mijn kokosolie altijd in de keuken en tot nu toe is het altijd de juiste consistentie geweest. Nou ja, altijd… Dat is eigenlijk een klein leugentje. Heb je namelijk een hittegolf aan je broek hangen dan is er niets te beginnen met kokosolie, en kun je kokoscrème echt op je buik schrijven. Mijn eerste batch maakte ik afgelopen augustus als een cadeautje voor een vriendin van mij. Ik was helemaal blij met het resultaat en de consistentie van de kokoscrème.

De dag voordat ik het cadeau overhandigde werd er een hitte alarm afgegeven voor de week na haar verjaardag. De moed zakte wel een beetje in mijn schoenen, ik had zo’n leuk cadeau gemaakt voor haar en haar vriend (het was tegelijk housewarming 😉 ) Ik dacht nog: als dat maar goed gaat…

Dat ging dus niet goed 🙁 . Het smeltpunt van kokosolie ligt rond de 24-26° en de temperatuur in Nederland lag toen zelfs nog wat hoger. Resultaat een verdrietige vriendin, want haar kokoscrème was gesmolten. Oké ik heb dus wel mijn lesje geleerd, geen kokoscrème maken in de zomermaanden! Of, als je het per se in de zomer wilt maken; kokosolie in de koelkast harder laten worden, check regelmatig zodat het weer niet te hard wordt. Daarna mixen en bewaren in de koelkast, maar hierdoor wordt de kokoscrème wel wat steviger tot zelfs hard. Het smelt wel gelijk als het in aanraking komt met je huid. Tevens voelt het koel aan bij het opbrengen, maar dat kan natuurlijk lekker zijn na een warme zomerdag 😉 .

Kokoscrème deluxe

Natuurlijk kun je het simpel houden en voor bovenstaand recept gaan. Of je maakt een kokoscrème deluxe.

Voor 2 potjes van 330 ml

* 1 cup kokosolie
* 1 theelepel vitamine E olie
* 1 eetlepel jojoba olie
* 3 eetlepels sheabutter
* 8—12 druppels essentiële olie naar keuze

Alle ingrediënten zijn te koop bij Holland & Barrett.

Sheabutter hoef je net als kokosolie niet eerst te smelten, maar zorg er wel voor dat hij al wat zacht is. Leg desnoods even op een warme plek, zodat de boter wat zachter wordt.
Mix de kokosolie met de zachte sheabutter zo’n 10 minuten op de hoogste stand. Voeg daarna de jojoba en essentiële olie toe en mix totdat alles goed is vermengd.

Doordat je alles opklopt wordt de hoeveelheid meer dan verdubbeld vandaar dat je er makkelijk twee potjes van 330 ml mee kunt vullen. Wil je minder maken pas dan de hoeveelheden aan.

Bonus! Mijn eerste video tutorial


Wat vind je van de video? Is het duidelijk of mis je nog iets? Laat het me weten zodat ik het de volgende keer kan verbeteren. Vanaf nu ga ik vaker video’s maken van de recepten. Deze worden ook op het Hoemaakjedat Youtube kanaal gepost, dus abonneer je snel zodat je niets mist!

En, ga je aan de slag?

Dit is een heerlijk makkelijk basisrecept. Je kunt experimenteren door het te mengen met lekkere boters, oliën en essentiële oliën. Maak een crème passend bij jouw behoeften en geniet van de weldaad voor je huid met al deze natuurlijke ingrediënten. Natuurlijk hoor en zie ik graag jullie resultaten. Deel ze met #kokoscrème op Instagram en tag met @hoemaakjedat zodat ik kan reageren. Of post de foto van je resultaat op de Hoemaakjedat Facebookpagina.