Heb jij ook altijd een fles glasreiniger in huis om even snel je spiegel of dat kleine raampje schoon te kunnen maken? Ik wel. Op dit moment ben ik zelfs nog drie (nou ja eigenlijke nog twee)  verschillende soorten glasreiniger aan het opmaken. Ooit begon ik met Glassex, daarna ecover en als laatste mijn eigengemaakte glasreiniger van Wodka, dit recept kun je vinden in de specials bibliotheek – klik op deze link om je aan te melden voor toegang tot deze bibliotheek.

Ervaringen diverse glasreinigers

Nu had ik dus overal restjes van en besloot ik deze eerst maar eens op te gaan maken. Hierdoor ging ik weer aan de slag met Glassex en wist ik direct weer waarom ik deze niet meer wil gebruiken. Er blijft een vage blauwe waas achter, maakt niet uit waar je mee poetst. Ik heb al een stofvrije keukendoek, microvezel doek en kranten gebruikt. Maar niets helpt. Nu dus besloten niet meer te gaan tobben maar de fles leeg te gooien en te hergebruiken.

Na de Glassex heb ik glasreiniger van Ecover gekocht omdat de ingrediënten hiervan niet schadelijk zijn voor het milieu (ik probeer ook mijn steentje bij te dragen). Maar als ik de ingrediënten bekijk kan ik dit makkelijk zelf maken! De resultaten waren goed met deze glasreiniger. Zonder veel moeite streeploos schoon.

Dus ja, als je het zelf wil maken dan zoek je een recept en maak je dat. Mijn eigengemaakte Wodka glasreiniger werkt net als Ecover ook streeploos en gemakkelijk, maar inmiddels is het proefflesje leeg en wil ik weer een ander recept testen.

Mijn conclusie is dat glasreinigers op basis van alcohol in ieder geval goed en streeploos schoonmaken maar er moeten toch meer natuurlijke reinigers te vinden zijn die streeploos schoonmaken?

Streep loos schone ramen en spiegels met een natuurlijke glasreiniger van azijn en wodka | Streak-free windows and mirrors with this glass cleaner with all natural ingredients

Recept glasreiniger met azijn

Azijn is een veel gebruikt ingrediënt in zelfgemaakte schoonmaakmiddelen. Toen ik dit recept dus tegenkwam dacht ik: deze moet ik zeker uit proberen. De combinatie van alcohol en azijn moet een goede match opleveren.

Dit keer probeer ik dus een glasreiniger met azijn en alcohol uit.

Dit is het recept voor ± 700 ml.

* 350 ml schoonmaak azijn of natuurazijn
* 350 ml Wodka of alcohol 96% (te koop bij de drogist of apotheek)
* 2 eetlepels maïzena of arrowroot poeder
* 25-30 druppels essentiële olie, ik koos voor de geur lavendel en voor ontvetten citroen
* oude Glassex of glasreiniger fles

Ik had geen maïzena in huis maar wel arrowroot poeder dus dat heb ik in de plaats gebruikt.

Mix alle ingrediënten en giet het in een fles met spray dop. Bij mij lost de arrowroot poeder niet echt op dus ik moet voor gebruik de fles goed schudden. De volgende keer dat ik dit recept maak ga ik de azijn iets opwarmen om te kijken of het dan wel goed oplost. Als dit lukt, pas ik natuurlijk dit artikel aan.

Het was de maïzena die mij nieuwsgierig maakte naar dit recept. Men zegt dat dit ervoor zorgt dat je ramen en spiegels streeploos opdrogen. Je hoeft dus niet na te drogen met een doek, wat het dus nog makkelijker maakt. Ideaal toch! Arrowroot is een soortgelijk product als maïzena dus daarom werkt het goed als vervanger.

En is dat ook zo?

Hier kan ik alleen volmondig ja op zeggen. Natuurlijk heb ik dit uitgebreid getest op wat bovenraampjes die er niet echt fris uitzagen ;-). Resultaat echt top.

Ik heb het raampje helemaal bespoten, met een microvezel doek ben ik eroverheen gegaan totdat alle viezigheid weg was. Nadrogen was niet nodig want wat nog vochtig was zag je voor je ogen opdrogen zonder strepen achter te laten. Voorlopig blijf ik dus even bij dit recept totdat het natuurlijk weer op is, want wat is nou leuker dan weer iets nieuws uitproberen!

Ga jij aan de slag met dit recept of heb jij je eigen vertrouwde recept wat ik een keer kan uitproberen, laat het me weten! Ga je de glasreiniger met maïzena maken, laat mij dan weten of de maïzena in tegenstelling tot de arrowroot poeder wel goed oplost? Alvast bedankt.

Het is altijd leuk om een foto van jouw resultaat te bekijken, vergeet dus niet Hoemaakjedat te taggen op Facebook en Instagram met @hoemaakjedat zodat ik kan meegenieten en reageren.

 

 

Maak het glazenwassen nog makkelijker door de mix in je Kärcher ruitenreiniger te gebruiken.