Wat doe je als je heel veel rozen krijgt voor je verjaardag? Dan maak je rozenwater, gedroogde rozenblaadjes en rozenolie, toch? De laatste twee zijn specials die je kunt downloaden als je aan het einde van dit artikel je gegevens invult. Maar ik dwaal af, rozenwater is het onderwerp van vandaag en wel zo toepasselijk met Valentijnsdag voor de deur 😉 . Ik leg uit wat de voordelen zijn van het gebruik van rozenwater en natuurlijk hoe je het zelf kunt maken.

Stop en ruik de rozen (stop to smell the roses)

Deze uitdrukking heb je vast wel eens gehoord. Iets waar we vaak aan voorbij gaan in de drukte van alledag.

Het betekent: Neem even de tijd op een drukke dag om te genieten van de schoonheid van het leven.

‘Wat heeft dit nu met rozenwater te maken?’, hoor ik je nu denken. Behalve dat het woord rozen gebruikt wordt, niet veel, behalve dan dat de geur van rozen vaak een ontspannende werking heeft op mensen. Op een drukke dag geniet ik eventjes als ik mijn gezicht – voor het slapen gaan – schoonmaak met mijn homemade rozenwater. De subtiele geur werkt ontspannend en het schijnt ook nog allerlei voordelen te hebben voor je huid.

Om er maar eens een paar te noemen:

* Het helpt om de pH van je huid stabiel te houden, wanneer je het gebruikt als toner of cleanser. Dit is heel fijn als je last hebt van acné, dermatitis[1] of eczeem.

* Het stimuleert de circulatie van de hele kleine bloedvaatjes onder de huid, waardoor je minder last zultl hebben van couperose[2]. Dit kan ik trouwens beamen, mijn couperose is zeker verminderd, jippie!

* Maakt de huid zacht, is vocht inbrengend, werkt revitaliserend waarbij het gelijktijdig littekens, wondjes en sneetjes kan genezen.

* Kalmeert je huid en geest waardoor stress en angst verminderen.

* Rozenwater helpt bij de toning van je huid en biedt tegelijkertijd antibacteriële eigenschappen. Wat weer positief is als je snel last hebt van onder andere acné.

* De anti-oxidanten regenereren en verstevigen de huid.

* Helpt bij het revitaliseren van de verouderende huid, waardoor fijne lijntjes en rimpels op afstand gehouden worden.

Genoeg voordelen om over te stappen op rozenwater toner en/of cleanser, toch? Laat ik je snel uitleggen hoe je het zelf kunt maken, daar gaan we dan.

Rozenwater, hoe dan?

Rozenwater kun je maken van verse of gedroogde rozenblaadjes. Let wel op dat de meeste rozen die je krijgt of koopt zijn bespoten met chemische rotzooi. Wil je zeker weten dat je schone rozen hebt, pluk de blaadjes dan van de rozen in je tuin. Of vraag aan de bloemist om onbespoten rozenblaadjes. Als je dit teveel gedoe vindt, koop dan gedroogde rozenblaadjes bij Annie’s heilzame kruiden. Zij hebben een zeer uitgebreid en betaalbaar assortiment met keuze uit verschillende hoeveelheden.

Maak heerlijk geurend rozenwater met de rozenblaadjes van je valentijnsrozen. Gebruik als gezichtsverzorging, toner of bijvoorbeeld haarspoeling.Nu gaan we echt aan de slag.

Kies eerst het flesje waar je je rozenwater in wilt bewaren dan weet je namelijk gelijk hoeveel gedestilleerd water je nodig hebt. Neem niet een te grote fles, want dit is een vers product en heeft daardoor maar een beperkte houdbaarheid. Als in je flesje 100 ml gaat giet dan ongeveer 120 ml (wegens verdamping) gedestilleerd water in een pannetje en breng aan de kook.

Strooi zoveel gedroogde rozenblaadjes in het water, dat er nog een heel klein laagje water overheen staat. Je kunt ook verse blaadjes gebruiken maar zorg dan dat ze van goed geurende rozen afkomen en bij voorkeur onbespoten zijn. Ik heb mijn eerste batch wel gemaakt van commerciële rozen en ik heb er niets van gemerkt maar zonder pesticiden is altijd beter. Gelukkig heb ik een deal kunnen maken met een vriendin dat ik de rozenblaadjes dit seizoen uit haar tuin mag gebruiken 🙂 .

Zet het pannetje op een sudderplaatje op de kleinste pit en laagste stand, leg de deksel op de pan en laat de rozenblaadjes trekken totdat de kleur verdwenen is (ongeveer 20-30 minuten). Haal van het fornuis en laat het rozenwater volledig afkoelen.

Zodra het afgekoeld is, giet je het rozenwater door een zeef voorzien van koffiefilter/keukenpapier of kaasdoek in een kan met schenktuitje (giet wat makkelijker dan een potje). Schenk het rozenwater in je gesteriliseerde fles en gebruik dagelijks als toner of cleanser.

Rozenwater kun je tot zeven dagen buiten, en tot dertig dagen in de koelkast bewaren. Vergeet dus niet de aanmaakdatum te vermelden op je etiket. Wil je niet om de zoveel weken een nieuwe batch maken, vries dan het rozenwater in ijsblokjeshouders in. Dan grijp je nooit meer mis 😉 .

Nog zo veel meer

Rozenwater kun je nog op een heleboel andere manieren gebruiken maar dit artikel is zo al lang genoeg. Ik beloof dat ik hier nog op terugkom. Wil je weten wat je nog meer met (gedroogde) rozenblaadjes kan maken? Laat hieronder je gegevens achter en krijg toegang tot onze specials. De aankomende maanden staan namelijk in het teken van rozenblaadjes en hun toepassingen.

Gebruik jij weleens rozenwater? Waarvoor gebruik jij het dan?

Deel je foto van je eigengemaakte rozenwater met #hmjdrozenwater op Instagram of Facebook en tag @hoemaakjedat zodat ik kan reageren ;-).

 

Bronnen:
[1] Gezondheidsplein.nl/Dermatitis
[2] Gezondheidsplein.nl/Couperose