Op het moesbalkon is inmiddels al heel veel veranderd, planten zijn gegroeid, opgegeten 😉 of hebben het helaas niet gered. Ik moet ook bekennen dat ik niet de tijd en aandacht aan het moesbalkon heb gegeven die zo’n project natuurlijk wel verdient. Hierdoor zijn verscheidene plantjes vroegtijdig gesneuveld en heb ik last van klein maar destructief ongedierte.

De wind en lage temperaturen in het voorjaar hebben er toe geleid dat de plantjes maar langzaam groeiden. Mijn verwachting van weelderige taferelen is daarmee behoorlijk getemperd. De plantenbakken met waterreservoir werken vooralsnog niet. Het idee is wel goed maar de bakken zijn te diep. Zaailingen hebben natuurlijk maar hele korte worteltjes en kunnen daardoor niet bij het waterreservoir.

Oplossingen voor moesbalkon

Minikasje van plastic fles

Om de jonge zaailingen te beschermen heb ik van plasticflessen kleine kasjes gemaakt. Hiermee kon ik de plantjes beschermen tegen de wind en kou. Wat wel opviel is dat de plantjes in de minikasjes harder groeiden dan de plantjes zonder.

Dan ga je op vakantie en moeten je plantjes natuurlijk op gezette tijden water krijgen. Volgens Pinterest ook op te lossen met plasticflessen. Er waren meerdere oplossingen, maar ik heb gekozen voor een fles ondersteboven in de grond, zoals je op de foto kunt zien. Het eerste waar ik tegenaan liep, was dat ook al had ik maar één klein gaatje gemaakt in de dop, het water er binnen een paar uur al uitgelopen was. Dit betekende dat de bakken veel te veel water in één keer kregen en ook dat ik iemand moest vragen iedere dag de flessen te vullen.

Groente, fruit en kruiden op ons moesbalkon

Tip! Maak eerst een testexemplaar

Ik had mijn hele voorraad flessen al klaargemaakt om erachter te komen dat het niet naar behoren werkte. Dus ik dacht: vul ze gewoon met een laagje aarde waardoor het water er hopelijk minder snel doorheen loopt. De gedachte was goed want het water zakte er stukken langzamer doorheen, totdat het er helemaal niet meer doorheen zakte 🙁 . Terug van vakantie kwam ik er tot mijn grote schrik achter dat het water helemaal groen was geworden en ook nog eens heel vies rook. Ik heb de flessen geleegd en er minder aarde in gedaan, onderwijl druk denkend hoe ik dit probleem anders kon oplossen. Op internet kon ik niet echt een antwoord vinden, dus ja dan ben je helemaal op jezelf aangewezen.

De oplossing kwam terwijl ik bezig was met een aantal make-up pads. Pads nemen wel vocht op maar bij teveel vocht sijpelt het er gewoon doorheen. Inmiddels heb ik een tweetal nieuwe flessen gemaakt met een make-up pad onderin de hals. Deze flessen hoef ik maar om de dag bij te vullen. Zodra ik niet meer zo moe ben ga ik alle oude flessen vervangen want ja gemak dient de mens, toch?

Wat staat er nu in de bakken

Watermeloen, aardbeien, cherrytomaatjes, basilicum, broccoli, sperziebonen, Marokkaanse munt, peterselie, rozemarijn, lavendel, courgette, rode biet, worteltjes, gewone munt en bieslook.

Conclusie

Groene vingers heb ik nog niet echt, maar ik vind het wel leuk om met tuinieren bezig te zijn. De vieze vingers maakte me ook niet al te blij dus op mijn verlanglijstje staan nu deze modieuze tuinhandschoenen, want zeg nou zelf, het is toch leuk om er tijdens het balkon tuinieren ook leuk uit te zien. De eerste rucola en aardbeien die je eet van je moesbalkon maken het alleen al de moeite waard. Voor volgend jaar heb ik al genoteerd dat ik alleen nog maar planten plant die ik ook daadwerkelijk ga eten. Denk dan onder andere aan diverse soorten sla, cherrytomaten, komkommer en natuurlijk die heerlijke tuinkruiden.

Sorry lieve mensen het is een lang verhaal geworden en ben je helemaal tot hier gekomen, bedankt voor je interesse. Volg ons via de social media voor meer moesbalkon tips en trucs. Wat zijn jullie ervaringen met een moesbalkon? Vertel ons jullie tips en trucs.