Niks lekkerder na een dagje in de zon dan een verfrissende gezichtsspray voor de verkoeling van je huid. Deze komkommer facial mist is hartstikke leuk (en goedkoop) om zelf te maken. Het recept wat wij hebben gevonden is ook nog eens supereasy. Je hebt er niet veel voor nodig: verse komkommer, water, een pan, zeef , blender/mixer en een koelkast.
Facialmist met komkommer

Zo maak je komkommer facial mist:

* neem een kleine komkommer (of 2/3 van een grote);
* schil de komkommer of was ‘m grondig en snijd ‘m dan in gelijkmatige kleine stukjes;
* doe de komkommer in een pan, voeg water toe totdat alle stukjes onder water staan;
* verwarm de pan op laag vuur gedurende 5 – 7 minuten in totaal. Het gaat erom dat het sap van de komkommer goed mengt met het water. Het mengsel mag niet koken; dan gaan de voedingstoffen verloren;
* laat het mengsel afkoelen en mix het vervolgens gedurende 20 seconden in een blender/mixer;
* haal het mengsel door een zeef, giet het overgebleven sap in een sprayflacon en zet in de koelkast.

That’s it, je zelfgemaakte komkommer facial mist is klaar! Je kunt ‘m als verkoelende spray gebruiken na een zonnige dag, of 2 x per dag als toner tijdens je dagelijkse gezichtsverzorging. Zelf vond ik het lekker om m’n gezicht ermee te verfrissen, ook op minder zomerse dagen.

Op internet lezen we dat komkommer allerlei mineralen en vitamines bevat, waarvan vooral silica en ascorbinezuur het (bind)weefsel versterken en herstellen. Het cafeïnezuur in komkommer werkt goed tegen het vasthouden van vocht. Eerlijk gezegd leek het me altijd nogal theatraal, komkommerschijfjes op de ogen, maar de eerstvolgende keer dat ik niet uit m’n ogen kan kijken door de wallen die zich daar hebben opgehoopt (slecht geslapen of teveel zout gegeten) ga ik dat echt proberen 😉 . Je kunt natuurlijk ook een beetje facial mist op een wattenschijfje doen en je ogen en huid ermee verzachten en tot rust laten komen.

Zo bewaar je het:

De komkommer facial mist is 4 dagen houdbaar in de koelkast. Ons advies is om een deel in te vriezen als je verwacht dat je het niet helemaal opmaakt. Het toevoegen van vitamine E olie kan de houdbaarheid verlengen.
Wat is jouw ervaring met facial mists/gezichtsspray? Of heb je dit recept ook uitgeprobeerd? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen! Laat het ons hieronder weten of via onze social media kanalen.