Steek je hand op als jij natuurazijn gebruikt als wasverzachter! Hmmm… dat zijn er nog niet zoveel. Waarom eigenlijk niet?

Wasverzachter is bijna niet meer uit onze wasroutine  weg te denken. We zijn het zo gewend om zachte, heerlijk ruikende kleding aan te trekken. Maar wist je dat je met natuurazijn bijna dezelfde resultaten kan bereiken? En dat sommige resultaten zelfs beter zijn?

Normale wasverzachter

Wasverzachters leggen een laagje over je was waardoor deze zacht aanvoelt. Doordat de laagjes zich keer op keer opstapelen krijg je een verminderd absorptie vermogen van de stof. Dit merk je het beste bij je handdoeken en bijvoorbeeld sportkleding.

Dan heb je natuurlijk ook nog de geur van wasverzachter, die vaak wordt geassocieerd met een schone was 😉 . Helaas is deze geur vaak de oorzaak van vervelende uitslag bij mensen met een gevoelige huid. Wist je trouwens dat er aardig wat mensen allergisch zijn voor hun wasverzachter maar dit niet eens weten of in ieder geval niet met hun wasverzachter associëren?

Ook niet onbelangrijk is het naar mijn mening slechte effect op ons milieu. De meeste wasverzachters bestaan namelijk uit chemische ingrediënten en parfums die allemaal in onze waterhuishouding terecht komen. Het lijkt mij voor de hand liggend dat de kwaliteit van het water en de dieren die hierin leven hiermee niet vooruit gaat. Ook al wordt er beweerd dat er geen schadelijke effecten zijn¹ ben ik van mening dat natuurazijn een betere keuze is.

Versus natuurazijn

Natuurazijn is:

* Gezonder voor je lijf – geen chemische zooi op je kleding = geen chemische zooi op je huid
* Milieuvriendelijker – natuurazijn is gemaakt van planten en is daardoor beter afbreekbaar en minder belastend voor het milieu
* Ruikt neutraal – tenzij je er een paar druppels etherische olie doorheen mengt
* Tast niet het absorptievermogen van de stof aan
* Beschermt de kleuren

Wel een klein nadeel van natuurazijn is dat je kleding statisch kan zijn. Mocht je je was drogen in een wasdroger dan kun je dit oplossen door aluminiumfolie ballen mee te laten draaien. Wij hebben hier tot nu toe nog geen last van gehad, maar dit wordt wel overal vermeld als nadeel, dus vandaar de vermelding.

Als je dit leest dan ligt het toch eigenlijk veel meer voor de hand dat we allemaal natuurazijn gaan gebruiken.

Maak je was zacht en stralend met natuurazijn als wasverzachterWat houdt ons tegen?

Bij mij thuis wordt de was door mijn man gedaan, ik mag me er niet mee bemoeien (echt heel erg vind ik dat 😉 ). Toen ik een keer voorstelde om natuurazijn als wasverzachter te gebruiken kreeg ik niet echt een enthousiaste reactie terug. Want natuurazijn stinkt toch? En hoe kan dat nou was zachter maken? Als het zo simpel zou zijn, waarom verkopen ze dan zoveel geuren en kleuren?

Ook de media/marketing molens laten ons al decennia geloven dat we niet zonder wasverzachter kunnen, dus ja, vechten tegen de bierkaai zou ik zo zeggen.

En toen was opeens de wasverzachter op, en werd mij gevraagd of ik dan natuurazijn had. Zonder iets te zeggen overhandigde ik de natuurazijn en een flinke scheut werd bij de was gedaan. En stiekemerd als ik ben heb ik gewoon geen nieuwe wasverzachter meer gekocht 😉 .

Hoeveelheden

Het advies op internet is om te beginnen met 50 ml, maar bij een grote was en bij hard water moet je al snel 100 ml gebruiken. Mijn man doet gewoon een flinke scheut in het daarvoor bestemde vakje en that’s it. Gewoon op gevoel dus. Experimenteer en kijk welke hoeveelheid bij jou het beste resultaat geeft.

Wat vinden we ervan?

Mijn man gebruikt het nu zeker twee maanden zonder etherische olie en het bevalt uitstekend. Wat mij nu pas opvalt is dus het verschil in absorptie vermogen met de handdoeken. Ze zijn nu super fluffy en nemen veel beter vocht op dan toen we wasverzachter gebruikten. De kleuren van de kleding blijven veel langer zoals ze horen te zijn. En het feit dat mijn man geen etherische olie erbij doet, zegt dat het dus niet stinkt! Als directeur moet hij vaak naar afspraken met tip top kleding en geloof me, als dat naar azijn zou ruiken was dit experiment snel over geweest.

Allergieën

Heb jij last van een contact allergie die niet te herleiden is? Probeer dan eens je wasverzachter te vervangen voor natuurazijn. Baat het niet dan schaadt het ook niet, toch? Weet je al dat je allergisch bent dan is het zeker de moeite van het proberen waard, want het is stukken goedkoper dan al die hypo allergene alternatieven.

Neem alsjeblieft niks van mij aan, maar probeer het gewoon eens. Doe het wel een paar keer achter elkaar omdat het bij je handdoeken even kan duren voordat al die opgebouwde laagjes weer zijn afgebroken.

Durf jij het eens te proberen? Laat het me weten in de reacties!