Het is weer lekker de tijd van t-shirts, topjes, rokjes en korte broeken. Let op: dit is niet helemaal zonder gevaar! Met mooi weer kun je je huid verbranden, dat weten we allemaal. Wat je wellicht nog niet weet, is dat sommige essentiële oliën (EO) deze kans enorm vergroten, wegens fotosensitiviteit (zie het facebook bericht aan het eind van dit artikel).

Dit worden ook wel fotosensitieve oliën genoemd. Fotosensitiviteit is een heel medisch gebeuren; wat het is en hoe het eruit ziet kun je hier allemaal lezen. Maar in het kort zijn het reacties, zoals brandblaren en uitslag op je huid door, je raadt het al, de zon!

Door schade en schande

Pas op met citrus essentiële oliën in de zon! Wegens fotosensitiviteit kan dit huidproblemen creëren.Ik kan beamen dat je op moet passen met bepaalde EO’s. Zo had ik een gezichtscrème gemaakt met zinkoxide (natuurlijke uv beschermer) maar toch had ik iedere keer een rood/bruin hoofd na het golfen in hartje winter. Er bij stilstaan vond ik niet nodig want ik vond het wel lekker dat ik een kleurtje in mijn gezicht had. Kon iedereen tenminste zeggen: maar wat zie je er goed uit 😉 (sorry, ik dwaal af).
Tot ik op een dag – natuurlijk op Pinterest – las dat sommige oliën zonnebrand konden veroorzaken. Toen viel het kwartje, ik had namelijk de fotosensitieve EO sinaasappel gebruikt. Nu is mijn crème nog lang niet op, maar smeer ik me er alleen voor het slapen gaan mee in. Of als ik weet dat ik toch nauwelijks buiten kom. Natuurlijk moest ik dit met jou delen, zodat je in ieder geval geïnformeerd bent!

Fotosensitieve oliën

Fotosensitieve oliën kun je wel in de zomer gebruiken wanneer je je aan één regel houdt! Ga niet binnen 12 uur in de zon zitten of lopen. Even kort lopen kan niet snel kwaad maar een stuk wandelen, niet doen!
Smeer jij je ’s ochtends in en zit je de hele dag op kantoor, dan kan na achten even lekker in het zonnetje geen kwaad. Of heb jij je diy nachtcrème een lekker geurtje gegeven met sinaasappel (zoals ik 😉) dan kun je rustig de volgende dag buiten lopen zonder gevaar.

Maar gebruik deze EO’s dus niet in de zon; bergamot, citroen, limoen, grapefruit, sinaasappel, mandarijn, kumquats en komijn. Dit geldt ook voor blends waarin ze gebruikt worden.

Mijn favorieten in de zomer

Het liefste vermijd ik deze EO’s helemaal zodat het niet per ongeluk mis kan gaan. Ik kies daarom in de zomer voor andere lekkere EO’s. Mijn eerste keus is altijd lavendel, ik word altijd zo vrolijk van de geur en een prettige bijkomstigheid is dat het wespen op afstand houdt 😋. Hou je meer van zoet dan is vanille ook overheerlijk, maar misschien komen de wespen dan juist op je af, omdat ze denken dat je een lekker ijsje bent 😂. Ylang ylang is een bloemige geur en een andere favoriet van mij is rozemarijn. Natuurlijk zijn geurtjes heel persoonlijk dus ga bij Holland & Barrett eens wat EO geurtjes snuiven 😀.

Wat is jouw favoriete essentiële olie?

Zoals je in onderstaand Facebook bericht kan zien kunnen de gevolgen heel naar zijn!