Na een lange tijd vandaag weer een update over mijn moesbalkon. Met trots kom ik dit keer in de lucht. Want vorig jaar begon mijn moesbalkon avontuur met horten en stoten, zoals je hier allemaal kunt lezen. Maar dit jaar wordt alles anders!

Waarom alles anders

Op zich verandert er qua plantenkeuzes niet veel, maar alles eromheen heb ik flink op de schop gegooid. Ik wil dit jaar een moesbalkon ‘die vrucht draagt’, gezellig en aantrekkelijk is. En yes – als je mij volgt via de nieuwsbrief, op Facebook en YouTube, weet je het al – mijn missie is nu al geslaagd.

Balkon aankleding

Mijn balkon is lang en smal, maar beslaat toch 33 m2. Dat is best veel om op je knietjes te moeten schrobben. Ook met mijn gezondheid niet een serieuze optie. Natuurlijk zocht ik naar makkelijke schoonmaaktrucs maar ook dat bracht geen oplossing. Die kwam uit onverwachtse hoek, namelijk de Praxis. Hier was grastapijt in de aanbieding voor een te aantrekkelijke prijs. Jemig wat baal ik dat ik dit niet eerder heb gedaan! Mijn balkon is in één klap gezellig geworden, kijk maar.

Collage van 2016 tot 2017 van de veranderingen op het balkon

Onlangs ook nog een leuk balkonset geplaatst dus nu zit ik voor het eerst in vijf jaar met enige regelmaat buiten. Heerlijk buiten werken, lezen, eten… Het is net of ik een mini vakantie plekje heb .

Upcycle bergingskasten

Met dit geweldige tapijt werd het tijd de plantenbakken een plek te geven. Maar het probleem waar ik vorig jaar tegenaan liep was te veel wind en de toch koelere temperaturen op zeven hoog. Mijn zelfverzonnen oplossing was om kassen te maken van mijn oude Ikea bergingskasten. Dit ging natuurlijk niet zonder slag of stoot (zie filmpje) en nadat het voor de tweede keer om lag (zie video) heb ik zelf maar de stoute schoenen aangedaan. Met boormachine, pluggen en schroeven de boel vastgezet, dus dat gaat nergens meer heen.

De klittenband kasfolie constructie gaat het denk ik niet een heel jaar redden. Want de wind lacht erom , dus ik zoek door naar een beter en steviger alternatief.

Heb jij een goed idee, dan hoor ik dat graag!

Zo maak je een kas van een Ikea bergingskast

Maar de keuze voor de kas was een goede! Mijn plantjes floreren en de eerste tomaten groeien lekker door, de courgettes zien er veelbelovend uit en ik denk dat ik dit jaar wel vruchten ga krijgen. Want in de kas staan ze lekker windvrij en is het lekker warm.
Met planten waaronder Hedera een natuurlijke windscherm laten groeien.

Meer leren

Afgelopen winter zoveel gelezen over moestuinieren. Een plantplan gemaakt en me aangemeld bij mijntuin.org zodat ik nu beter weet, wat  en wanneer ik iets moet doen . Naast groenten heb ik ook bloemenzaadjes gestrooid en hoop ik dit jaar mijn eigen calendula olie en kamille extract te maken met de opbrengst van het balkon.

Een Hedera (klimop) moet een natuurlijke windscherm en muur camouflage worden. Een aantal plantjes heb ik in bloei gekocht om instant sfeer en kleur (blijkbaar is paars mijn lievelingskleur ) op het balkon te hebben en hopelijk komen er goede insecten op af.
Ik heb goede hoop op mooie oogsten, leuke foto’s en filmpjes en hopelijk op lekker veel buiten zitten en bezig zijn.

 

Wat vind jij van de metamorfose?

 

 

Maak met een paar simpele aanpassingen een oase van je balkon | balkontuinieren | urbangardening

Pin voor later!