Ik ben zeer geïntrigeerd geraakt door recyclen van groenten. Op Pinterest kwam ik tientallen pins tegen over hoe je bepaalde groenten niet weg moet gooien omdat je ze een tweede, derde en soms vierde leven kan geven.

Dat moest ik natuurlijk zelf testen want ja ze kunnen wel zoveel zeggen maar wij bij Hoemaakjedat nemen niet zomaar alles aan 😉 .

Recyclen van groenten; romaine sla en lente uitjes

Romaine sla eet ik iedere week dus het lag voor de hand om met deze groente te beginnen. Toen binnen een week al een klein blaadje was ontsproten werd ik al lichtelijk aangestoken door het groenten-recycle-virus. Enthousiast meldde ik dit aan mijn schoonzus en liet haar het resultaat – tot dan toe – van de romaine sla zien. Ik vertelde met welke groenten je dit allemaal kan doen en de volgende groente werd al snel uitgekozen. Lente uitjes zijn een favoriet van mijn schoonzus, dus bij de volgende boodschappen werd een bosje gehaald.

Romaine sla

Je kunt het recyclen op alle slasoorten met een stronk toepassen, maar romaine sla heeft een wat steviger basis waardoor deze wat steviger blijft staan. Snij minimaal twee centimeter boven de stronk de sla in zijn geheel af. Plaats in een schaaltje water, zorg dat het water niet hoger is dan de helft van het stronkje. Plaats op een lichte zonnige plaats. Binnen enkele dagen zie je al kleine blaadjes opkomen. Zodra er worteltjes uit de stronk groeien, kun je het planten in een pot of de grond. Op de foto zie je ook twee stronkjes little gem, maar tot mijn grote verbazing gebeurd daar niet echt veel mee 🙁  .

Lente uitjes

Snij het groen eraf en plaats de witte onderkanten in een pot of glas met water. Zet het op een lichte of zonnige plaats. Het groen zal al heel snel weer aangroeien. Je kunt het groen er iedere keer weer afknippen totdat de smaak afneemt, dan koop je weer nieuwe enz.

Hetzelfde kun je doen met bos uitjes, prei en citroengras, maar wij zijn daar nog niet aan toegekomen 😉

Wel belangrijk! Ververs om de dag het water.

Anders dan lente uitjes waarmee je jezelf continu voorziet van een leuk voorraadje, zal het opnieuw laten groeien van romaine en little gem niet geheel in je behoefte van sla kunnen voorzien. Maar desalniettemin is het heel gaaf om het gewoon toch te proberen.

Het worden je baby’s/kindjes

Aangestoken door het virus is het goed mogelijk dat je heel beschermend wordt. Mijn schoonzus kwam hier al snel achter toen haar zusje vroeg of ze een beetje lente ui kon gebruiken voor bij het eten. Tot haar grote schrik en ontsteltenis bleek er een baby vermist. Natuurlijk werd er direct een onderzoek ingesteld. Bleek dat zusje de hele lente ui had opgesneden en verorberd. Mijn schoonzus was werkelijk van slag en eerlijk gezegd begreep ik haar helemaal 😉 . Je zorgt voor ze, geeft ze veel aandacht in de hoop dat je ze ziet opgroeien. En dan! Dan wordt er één gewoon vermoord. Oké, oké lichtelijk overdreven maar zo voelde het wel een beetje voor haar.

Eerder schreef ik al dat er verschillende soorten groenten zijn die je kunt recyclen. Natuurlijk kan ik nu een opsomming geven, maar het leek me een stuk leuker om ze zelf uit te proberen en er dan over te schrijven. Probeer het ook eens en laat ons foto’s van de ontwikkeling zien via Facebook of Instagram. Gebruik de hashtag #recyclegroenten in je post zodat wij het makkelijk terug kunnen vinden 🙂 . Volg onze borden doe het zelf balkon en tuin op Pinterest voor meer inspiratie.

Laat ons weten of je ook bent aangestoken met het virus! #recyclegroenten

Overzicht van groei recyclen van groenten