Zelfgemaakte vaatwastabletten: het hoe en waarom

Tijdens mijn speurtocht op Pinterest kwam ik verschillende recepten tegen voor het zelf maken van vaatwastabletten. Toeval wilde dat ik net mijn laatste tablet had gebruikt dus ik moest nieuwe  kopen; of ik kon het zelf gaan maken. Natuurlijk koos ik voor het laatste want anders moet ik nog maanden wachten voordat ik weer een excuus heb om het eens uit te proberen.

De ingrediënten had ik, op drie na, in huis dus de mouwen werden opgestroopt en ik ging aan de slag. Wat ik miste was schoonmaaksoda maar daar heb ik een oplossing voor gevonden. Wist je dat je van baking soda zelf schoonmaaksoda kan maken? Tevens had ik geen castille zeep in huis dus daar heb ik de handzeep van ecover voor gebruikt. Vaatwaszout had ik ook niet bij de hand maar die heb ik vervangen met Keltisch zout (beetje duur alternatief 😉 ).

Daar sta ik dan in de keuken als een ‘diy rookie’; absoluut geen idee waar ik mezelf instort. Allerlei gedachten razen door mijn hoofd, maar ik maan mezelf tot stilte en pak alle ingrediënten bij elkaar. Ik vergeet zelfs niet om nog wat foto’s te maken, want ja we moeten het blog natuurlijk ook leuk aankleden.

Okee, daar gaan we dan. Ik maak gebruik van Amerikaanse cups en maatlepels online verkrijgbaar bij o.a. bol.com of lokaal bij de Blokker.

De stappen voor het maken van vaatwastabletten

Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

Dit recept is voldoende om minimaal 2 ijsblokjesvormen te vullen met vaatwastabletten. Doordat ik wat kleinere ijsblokjesvormen had kom ik uit op 2,5. Bij gebruik van 1 tablet per keer kan ik ongeveer 38 keer wassen.

7 stappen naar zelfgemaakte vaatwastabletten

  1. Meng alle droge ingrediënten in een grote schaal.
  2. Voeg langzaam de schoonmaakazijn toe en mix het goed (de mix zal iets gaan bruisen en samenklonteren, blijf daarom continu roeren). Je hoeft wellicht niet de gehele hoeveelheid azijn te gebruiken daarom is het belangrijk dat je het langzaam toevoegt. Wanneer je balletjes kan maken die niet uit elkaar vallen is het goed.
  3. Voeg de castille zeep en de essentiële olie toe.
  4. Schep het in de ijsblokjesvormen. Neem de tijd om het goed aan te drukken zodat ze mooi compact worden en de lucht (van het bruisen) er uitgedrukt wordt.
  5. Plaats de ijsblokjesvormen minimaal 36 uur op een droge warme plaats, bij voorkeur een raam op de zonkant.
  6. Als de tabletten goed droog zijn zullen ze makkelijk te verwijderen zijn. Flexibele ijsblokjesvormen hebben hiervoor de voorkeur omdat je dan wat makkelijker kan wrikken om ze te helpen eruit te komen.
  7. Bewaar de vaatwastabletten in een goed afgesloten doos, weckpot of wat je voor handen hebt wat luchtdicht is.

Het kan zijn dat er bij het verwijderen uit de ijsblokjesvormen wat kruimels van de vaatwastabletten afvallen. Verzamel deze en gebruik het als je wat extra waskracht nodig hebt of als je een kleine vaat hebt.

Helaas had ik 1 cup te weinig schoonmaaksoda gemaakt en zoals ik al schreef had ik niet de originele castille zeep of juiste zout, maar ik heb toch mooie vaatwastabletten gemaakt.

De eerste wasbeurt gehad en niet ontevreden, maar ook nog niet helemaal tevreden. Lees hier de review!
De resultaten van de vaatwastabletten