Poets jij geregeld je houten meubels in huis? Ik niet! Vaak omdat ik er totaal niet bij stilsta, maar daar komt vanaf nu verandering in. Met deze houtpoets wordt onderhoud een eitje. Dus geen excuses meer.

Beschadigde tafel

Na 12 jaar intensief gebruik zitten er her en der wel wat beschadigingen op onze teakhouten tafel. Ergens vind ik het wel wat hebben want het geeft aan dat er geleefd word in een huis. Maar als de beschadigingen minder te zien zijn, is dat natuurlijk een mooi cadeautje. Struinend op Pinterest kwam ik een recept tegen dat je houten meubels weer als nieuw eruit laat zien. Daar moest ik natuurlijk meer over weten.

Wanneer je ¼ azijn met ¾ olijfolie mixt in een spuitfles, krijg je de ultieme houtpoets die alle oneffenheden magisch laat verdwijnen. Dit klonk super simpel en de ingrediënten had ik natuurlijk gewoon staan.

Aan de slag met de houtpoets

Deze houtpoets kun je gebruiken op onbehandeld hout en op hout wat geolied is.  Pas op! De kleur kan donkerder worden op onbehandeld hout zoals je op de featured foto kan zien. Hier heb ik alleen de bovenkant ingewreven om het verschil te laten zien. Er zijn twee methoden om het toe te passen, namelijk erop spuiten en direct uitwrijven of erop spuiten en een aantal uren in laten trekken.

Voor de eettafel koos ik voor de laatste omdat men dit aanraadt bij beschadigingen. Het viel me op dat het hout, zeker omdat het al lang geleden was, de houtpoets opslurpt. Dus na een aantal uren was er niet veel meer van de houtpoets over. Met een zachte doek – ik heb een stuk oud hoeslaken gebruikt – wrijf je de niet ingetrokken houtpoets in totdat de doek er schoon uitziet als je over de tafel wrijft. Dit is belangrijk omdat je als je aan tafel zit te eten of werken geen vlekken op je kleding wilt krijgen.

Dit keer koos ik ervoor het met de hand te doen omdat ik het ook gelijk als beweging zag voor mijn lijf. Ik had namelijk heel veel gelegen doordat ik weer wat minder energie had. Maar als je sneller klaar wilt zijn, gebruik je een poetstol op je boormachine 😊.

Resultaat houtpoets

De gouden bergen bleven uit, de oneffenheden zijn zeker niet verdwenen, al zijn sommige wel wat vervaagd. Maar desondanks ziet de tafel er wel goed onderhouden uit. Hij heeft weer een mooie volle glans waardoor van verder weg de tafel er zeker beter uitziet. Dus toch wat winst 😋.

 

homemade houtpoets resultaat

Ik blijf deze houtpoets zeker gebruiken!

Ben jij net als ik niet zo’n houtpoetser of poets jij je hout wel regelmatig? Deel dit recept met iemand die nodig zijn/haar meubels moet poetsen 😍
 

Maak snel je eigen houtpoets met 2 ingrediënten | 1/4 cup azijn/vinegar 3/4 cup olijfolie/oliveoil