Vlekkenoplosser: wie gebruikt het nou niet? Voor hardnekkige vlekken, smoezelige kraagjes en nog meer vlekjes grijpt mijn man altijd naar de fles vlekkenoplosser. Soms wordt de vlek bespoten en direct gewassen, maar het komt ook voor dat het een paar dagen ligt voordat het de machine ingaat.

Het DIY recept en de werking daarvan moet dus voldoen aan een aantal eisen voordat manlief overweegt het te gebruiken. Logisch als je bedenkt dat er delicate en heel mooie kledingstukken tussen zitten. Ik wil het toch niet op mijn geweten hebben dat er door mijn DIY vlekkenoplosser een kledingstuk​ van hem geruïneerd wordt, geloof me dan is mijn leven over 😜

Homemade vlekkenoplosser met water, afwasmiddel en ammonia | Stain removerDe eisen

Het moet aan de volgende eisen voldoen:

* Moet alledaagse vlekken oplossen

* Het liefst ook moeilijke vlekken zoals olie

* Mag geen stof verkleuren

* Moet een aantal dagen kunnen intrekken zonder de stof te beschadigen

* Bij voorkeur in spuitflacon voor het gemak

Niet onredelijk lijkt me, dus laat de zoektocht beginnen!

Het vlekkenoplosser recept

In het eerste vlekkenoplosser recept wat ik ga testen (nou ja ik, mijn man eigenlijk 😉) zit een nogal vreemd ingrediënt. Laat ik het zo zeggen: ik vind het een vreemd ingrediënt. Want wie verwacht nou dat er ammoniak in zijn vlekkenoplosser zit, niemand toch? Sceptisch als ik ben ging ik op zoek naar meer informatie en tot mijn grote verbazing is ammoniak goed om tal van vlekken op te lossen, dus bijna onmisbaar in een DIY vlekkenoplosser. Overtuigd ging ik aan de slag en mixte het recept direct in de oude Shout fles, wel zo makkelijk en milieuvriendelijk.

*1/3 cup Dreft

*1/3 cup ammonia

* 1 cup warm gedestilleerd water

* 3 eetlepels baking soda

Bekijk het filmpje om te zien hoe je het maakt. Ik verklap alvast dat het weer heel simpel is 😍

Resultaat

Aan de hand van de eisen heb ik diverse vlekken op diverse kledingstukken getest.

* Grijze katoenen trui, chocolade vlek, direct gewassen – er uit

* Oranje katoenen trui, zelfgemaakte tandpasta vlekken (dus olie, klei en essentiële olie), paar dagen in wasmand wel ingespoten – er uit

* Waszak, oude roestvlekken direct na inspuiten gewassen – bijna weg. Hier was ik eigenlijk heel tevreden mee want die vlek zat er al heeeeel lang in!

* Hout poetsdoek, olijfolie en azijn, bijna anderhalve week in de berging – voor 90% schoon er zijn nog heel lichte vlekken over die je makkelijk over het hoofd kan zien.

 

 

Al met al zijn wij tevreden met de resultaten, want ook met commerciële vlekkenoplosser komt niet iedere vlek eruit!

Deze homemade vlekkenoplosser is een blijvertje 😍

 

Wat is jouw favoriete vlekkenoplosser?