Mijn blog op een andere dag dan dat je van me gewend bent. Maar vandaag is het Mantelzorgdag. Een dag dat er aandacht wordt besteed aan de mantelzorger, waarin ze in het zonnetje gezet worden en ze een blijk van waardering krijgen.

Mantelzorgers zijn vaak mensen die in de zorg rollen. Omdat één van de kinderen, ouders, broers of zusters of ooms of tantes ziek wordt en ineens regelmatig tot dagelijks hulp nodig heeft. Vaak zijn zij zich er niet eens van bewust dat ze mantelzorger zijn. Mooi voorbeeld is mijn eigen man!

Hier vraagt een persoon meestal niet om. Natuurlijk zijn er mensen die uit de goedheid van hun hart hulp aan een ander bieden. Maar vaak rol je er vanzelf in. Ken jij een mantelzorger? Vraag dan eens hoe het met die persoon gaat. Vaak houden ze hun zorgen en gevoelens stil omdat ze niemand tot last willen zijn. Of omdat ze denken dat het niemand interesseert. En zo kan ik nog wel een paar redenen noemen. Maar praten en communiceren kan vaak helpen om de last op dat moment even te verlichten. Een stukje erkenning vindt ieder mens fijn, jij toch ook?

Dikke pluim

Groot respect heb ik voor alle mantelzorgers en wat mij betreft verdienen ze allemaal een pluim! Jong en oud, familie of vriend: jullie zijn kanjers. En eerlijk gezegd, met de huidige zorg in Nederland zijn jullie ook nog eens onmisbaar. En dat is ook de crux. Want wie neemt de zorg over als jij niet kunt, of als je een weekje vakantie wilt om bij te komen en op te laden? Wie vangt dat op?

Jaren hebben wij met een aantal leden van het gezin voor mijn schoonvader gezorgd. En naarmate de jaren verstreken werd de zorg steeds intensiever, maar ook steeds zwaarder. Voor ons viel het mee. Want mijn man en ik hadden een vaste dag in de week dat wij bij mijn schoonvader waren en voor hem kookten en soms wat andere kleine taken deden. Voor twee schoonzussen waren de taken en de tijd die ze besteedden een stuk intensiever. Ik ben heel dankbaar voor alle tijd die zij aan hun vader hebben besteed.

Leerproces

Natuurlijk zie je van alles gebeuren en denk je soms: kan dat niet anders? Maar wat vooral op viel was dat het vaak een hoop gedoe was. Zeker wanneer je met allerlei instanties te maken hebt die dingen niet aanpakken zoals jij dat graag zou zien. Helaas is daar ook geen goede oplossing voor, althans, ik heb die oplossing niet. Maar wat ik mezelf realiseerde is dat ik mezelf wil voorbereiden. Nu al nadenk over hoe ik dit voor mezelf zou willen. Wij hebben geen kinderen dus de zorg moeten we sowieso ergens anders vandaan halen. En als je wel kinderen hebt is dat ook geen garantie!

In het proces van voor mezelf achterhalen wat ik wil kwam ik op mijn zoektocht heel veel informatie tegen. Toen dacht ik: hé, ik ga die informatie verzamelen en delen met mantelzorgers. Zij hebben nu geen tijd om dat uit te zoeken. Maar: slechts delen leek me niet leuk en ook niet afdoende. Want wat mij het meeste opvalt bij mantelzorg, is dat de mantelzorger negen van de tien keer zichzelf vergeet, wegcijfert of niet belangrijk vindt.

Jij bent wel belangrijk!

Zo belangrijk dat ik deze mantel ‘zelf’ zorg Challenge in het leven heb geroepen. Met de nadruk op zelfzorg. We gaan nu acht dagen lang voor jou zorgen!

Ik ga zeker niet pretenderen alle antwoorden te hebben want die heeft niemand. Maar ik deel in deze Challenge mijn eigen ervaringen, gevonden oplossingen en mogelijkheden.

Wat kun je van deze Challenge verwachten?

 • We gaan samen eerst inventariseren (denk aan behoeftes en frustraties)
 • Veel tips ter ontspanning
 • Opties waar je hulp kunt vinden
 • Communicatie
 • Handige toepasbare oplossingen en ondersteuning
 • En nog veel meer

Voor wie?

 • Ik ben altijd moe
 • Ik cijfer mezelf vaak weg
 • Ik zorg liever voor de ander
 • Ik heb geen tijd
 • Mijn sociale leven ligt op zijn gat
 • Niemand weet hoe ik me voel

Beantwoord jij één of meer opmerkingen met ja, dan is deze Challenge voor jou!

Meld je aan door op onderstaande banner te klikken!

Mantel zelfzorg challenge

De Challenge is momenteel gesloten!