Waarom mijn windjes niet stinken? Omdat jouwe ook niet stinken, behalve als ik de jouwe ruik. Snap je het nog?

Windjes laten doen we allemaal maar er hangt toch een enorm taboe omheen. Ergens is het ‘normaal’ geworden om je windjes op te houden want het is niet netjes om een windje te laten. Hmmm… wellicht is deze zede of dit gebruik, zoals dit ook wel genoemd kan worden, mede de oorzaak van de darmproblemen waar veel mensen mee te kampen hebben. ‘Oh echt Mariska? In welk wetenschappelijk artikel staat dat?’ Geen idee! Dit is de conclusie die ik trek gebaseerd op mijn gevoel en mijn logica.

Waarom ik denk dat het darmproblemen veroorzaakt?

De mens produceert 12 tot 25 windjes per dag volgens Wikipedia. Nu wordt het volgens diezelfde site niet schadelijk genoemd om windjes op te houden, maar het kan wel leiden tot ongemak en krampen. Laat laatste nu één van de vaakst genoemde darmklachten zijn. Misschien niet zo gek als je al die lucht in je darmen opgestapeld houdt? Als je logisch nadenkt kan dit alleen maar problemen opleveren, toch?

Jaren had ik last van enorme kramp aanvallen waardoor ik soms niet eens normaal kon functioneren. Stad en land reisde ik af om een diagnose te krijgen, alleen om te horen te krijgen dat het door stress kwam en het tussen mijn oren zat. Yeah right 😒. Gelukkig kwam ik uiteindelijk bij een internist terecht die mij serieus nam en goed onderzocht. Hij vroeg mij ook hoe vaak ik windjes liet, waarop ik giechelend antwoordde: “windjes laat ik niet, dat is niet netjes”.  Hij vertelde dat het gezond is voor je lijf en darmen om windjes te laten en dat ik het beter maar wel kan doen. Braaf als ik ben, luister ik naar wat de dokter zegt (althans deze keer 😉) en sindsdien laat ik mijn windjes gaan.

Gewoon lekker laten gaan die windjes

Dus als jij mij kent dan is de kans groot dat ik naast je heb staan winden. Gelukkig zijn de meeste reukloos; en als ik vermoed dat ze stinken loop ik een eindje bij je weg. Of ik zeg: sorry voor de onverwachte stankaanval. Zelf vind ik het niet vies maar jij denkt daar wellicht anders over 😜.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen, nu ik gewoon een windje laat wanneer ik de aandrang voel, dat ik nog zelden last heb van enorme buikkramp aanvallen. En als ik een aanval heb dan is lucht voor 95% de aanleiding.

Heb jij last van onverklaarbare buikkrampen en heb jij ook geleerd om je windjes op te houden, probeer dat dan niet meer te doen. Misschien krijg je dan net als ik minder krampaanvallen. Dit is onder geen beding een medisch advies want ik ben geen dokter, ik deel alleen mijn eigen ervaring. En toepassen kan zeker geen schade berokkenen, behalve bij eventuele omstanders ☺️.

Mensen, laten we elkaar toestaan een windje te laten en als hij per ongeluk stinkt, maak dan de persoon niet belachelijk maar accepteer het als normaal en gezond. Laten we dit taboe met zijn allen nek omdraaien.

Maar waarom vind ik mijn windjes niet vies?

Quote Erasmus over windjes latenWanneer ik deze vraag aan Google stel krijg ik niet direct een wetenschappelijk antwoord, maar ik lees wel dat dit wellicht komt omdat we niet vies zijn van ons zelf. Dit suggereert dat het puur psychisch is. Klinkt op zich plausibel, ik denk dat we gewoon hardwired zijn in onze DNA. Net als moederdieren die de placenta opeten en de jongen schoonlikken. Ik moet er niet aan denken, maar dieren handelen gewoon instinctief. Wat denk jij, is het psychisch of zit het in ons DNA dat we onze eigen windjes niet vies vinden?

Zelfs Erasmus had er een quote over 😉.

Taboes zijn er toch om weer te doorbreken

Ik ben van mening dat een taboe, ontstaan in een andere tijdsgeest, doorbroken moet worden. Zeker als het ten koste kan gaan van een pijnvrij leven – wat voor één op de vier mensen geldt. Kans is dus groot dat jij iemand kent die stilletjes lijdt. Want wat men als ‘niet netjes’ betitelt kan heel wat problemen veroorzaken. Ik heb liever dat ik jouw windje ruik dan dat jij je ongelukkig voelt door de pijn die je lijdt. Hierbij spreek ik de hoop uit dat jij dit jezelf en ook een ander gunt. Maak de wereld wat geuriger en voor sommigen minder pijnlijk, door het goede voorbeeld te geven.

Laten we samen het taboe doorbreken, doe je mee? Deel dit bericht op je sociale media en laat weten dat jij voortaan je windjes laat gaan 😍 #iklaatmijnwindjesgaan

 

Alles over windjes laten en waarom ze bij mij niet stinken!